banner-image

Rat pretnja za 11 miliona tona crnomorskog izvoza pšenice

Francuska Strategies Grains saopštila je da bi rat mogao da ukloni oko 11 miliona tona crnomorskog izvoza pšenice i oko 12 miliona tona kukuruza sa svetskog tržišta u 2021/22.

Fjučersi na pšenicu u Čikagu su u petak popustili dok su trgovci pratili diplomatske napore da se okonča invazija Rusije na Ukrajinu i procenjivali kontinuirani poremećaj u izvozu žitarica iz Crnog mora.

Kukuruz je oslabio, konsolidujući se nakon oporavka od ranijeg dana, pošto je tržište žitarica za životinje takođe procenilo u kojoj meri bi sukob u Ukrajini mogao da zaustavi izvoz iz Crnog mora. Soja je, međutim, porasla, pošto se zabrinutost zbog ograničenja izvoza u Argentini suprotstavila pritisku na tržišta uljarica usled pada fjučersa za palmino ulje.

Najaktivniji ugovor o pšenici na Čikaškom trgovačkom odboru (CBOT) pao je 1,5% na 10,82 dolara po bušelu, nakon što je prvobitno produžio dobitke od četvrtka. Cene pšenice su bile izuzetno nestabilne od invazije na Ukrajinu, pošto se tržište u velikoj meri oslanja na izvoz iz obe zemlje preko Crnog mora.

„Tržište je malo mirnije, ali još uvek postoji velika nervoza u vazduhu“, rekao je evropski trgovac.

Nekoliko rundi pregovora između ruskih i ukrajinskih predstavnika ove nedelje nije uspelo da obezbedi prekid vatre u ratu koji je trajao tri nedelje. Rusija je u petak ispalila projektile na aerodrom u blizini zapadnog grada Lavova, dok je američki predsednik Džo Bajden trebalo da kasnije u petak razgovara sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u pokušaju da dodatno izoluje Moskvu na međunarodnom planu.

CBOT kukuruz je pao 0,4% na 7,51-3/4 dolara po bušelu, dok je soja dodala 0,5% na 16,76 dolara po bušelu. Prognoze za žetvu soje, kukuruza i suncokreta u Argentini za 2021/22. mogle bi biti dodatno smanjene, saopštila je u četvrtak berza žitarica u Buenos Ajresu, navodeći prinose niže od očekivanih zbog nepovoljnih vremenskih uslova ove godine. Trgovci su takođe zabrinuti da će izvoz sojinog brašna i sojinog ulja, čiji je najveći svetski snabdevač Argentina, biti ograničen. Oni su zaustavili registraciju novih izvoznih prodaja, a zvanični izvor je rekao Rojtersu da vlada razmatra povećanje izvoznih taksi kako bi pomogla u suzbijanju visoke inflacije.