banner-image

Leskovac: Cena kupusa ne pokriva trškove proizvodnje

Zakomplikovan izvoz na rusko tržište, ali i veliki uvoz, tvrde leskovački povrtari, oborili su cenu kupusa.

Od Uskrsa berbe gotovo da nije bilo. Od pre nekoliko dana ponovo ima otkupa, ali je cena od 20 dinara nedovoljna da podmiri troškove prozvodnje. Nadaju se da uz Distributivni centar, čija bi gradnja trebalo da počne na leto, plastenička proizvodnja više neće biti lutrija.

Kvalitet vrhunski, cena poražavajuća. Berba je odložena za desetak dana jer ni za deset dinara po kilogramu niko ga nije hteo. Sa pola hektara porodica Kocić ubraće oko 30 tona kupusa.

„Na dvadeset dinara ništa nije isplativo, zato što smo na grejanje rasada potrošili preko 100.000 dinara tako kad nešto izračunamo dolazimo na nulu“, rekao je povrtar iz Svirca Dalibor Kocić.

U plasteniku i bračni par Trajković. Sa ovom cenom kupusa, nedovoljnom da podmiri troškove proizvodnje, kažu, plaćanje radnika je luksuz.

„Cena je očajna, 20 dinara po kilogramu, nema za gorivo, tako je, kako je. Rad da ne pričam“, kaže Marina Trajković iz Svirca.

Mladi kupus stigao je pred Uskrs. Cena je bila solidna – 50, pa 40 dinara po kilogramu, a onda je sve stalo. Otkupljivači objašnjavaju da je problem naglo povećanje cena transporta. Izvoz za Poljsku pokrenuo je i domaće kupce, pa kupus neće ostati pod folijama.

Skočile su dosta cene prevoza ka Rusiji i onda imamo problem u nedostatku kamiona koji to mogu da odvoze, a samim tim se na domaćem tržištu povećavaju količine usled čega je došlo do pada cene kupusa„, objasnio je Dragan Stojanović iz Opšte zemljoradničke zadruge „Crveno zlato“.

Proizvođači zahtevaju da se nešto preduzme.

„Neke mere da se dovedu, da znamo šta koliko košta u proizvodnji, ko zarađuje najviše, kada znamo sad da je u radnjama 80 dinara“, naveo je Aleksandar Kocić, proizvođač iz Svirca.

Ministarstvo poljoprivrede već preduzima korake za narednu sezonu. Izdvojeno je 700.000 evra za izgradnju Distributivnog centra sa rashladnim komorama u leskovačkoj Zelenoj industrijskoj zoni.

„Mislim da će to zasigurno da bude mnogo bolje, jer će sami proizvođači da dovezu robu, ide direktno plasiranje robe. Imamo neke sada ugovore za rusko tržište,  spremamo za narednu godinu. Hrvatska se javlja“, rekao je Saša Trajković, direktor firme „Povrtari juga“.

Do narednog proleća za povrtare sa juga proizvodnja je čista kocka. Komad zelene salate je samo sedam dinara, praziluk niko neće. Paradajz stiže za mesec dana. Samo da se slika od lane ne ponovi.

Izvor:RTS