banner-image

Živim za Srbiju: Neizvesna cena voća i ove godine

Odbor za poljoprivredu Pokreta Živim za Srbiju poručuje da država treba što više ulaže u prerađivačku industriju, ne samo voća već i povrća. Na taj način bi se dobijali mnogo skuplji proizvodi koji bi se dalje lakše transportovali, gde bi ta dobijena roba imala bolji rok trajanja i dužinu transporta. Tada ne bi bila problem, kao recimo sada kada je zbog rata u Ukrajini otežan transport robe za Rusiju, navodi se u saopštenju Pokreta napisanog povodom skupa ,, Dan voćara i vinogradara u Novom Sadu – Plasman srpskog voća, kako dalje“, koji će se 25. maja održati na Sajmu poljoprivrede. 

„Takođe, već sada čujemo pojedine najave kako će cene voća umesto naviše ići naniže, odnosno zbog slabije potražnje svežeg voća, cene neće nastaviti da prate tok poskupljenja, već će čak možda biti i niže nego prošle godine. Tu se opet vraćamo na naš predlog kada je u pitanju prerađivačka industrija“, dodaje se u saopštenju.

Ukazuje se da na cene u Srbiji ne utiču samo troškovi transporta, kao i to da li će Nemačka ili Rusija kupovati od nas.

„I dalje naše voćare pogađa to da više od 50 odsto voćnih plantaža nema nikakvu protivgradnu zaštitu. Kao posledicu toga imamo svake godine na tone uništenog voća koje nije ni dočekalo berbu. Već smo na početku ovog proleća imali oluju praćenu gradom koja je uništila voćarske plantaže topolske opštine.  Država i ministarstvo poljoprivrede moraju od samog početka proizvodnje da aktivno učestvuju u edukovanju, organizaciji i finansiranju ne samo novih voćnih plantaža i vinograda, već i prerade kako ne bismo dolazili u situaciju da naši voćari uništavaju svoje zasade u jeku berbe zato što je cena mala ili nema zainteresovanih za kupovinu pojedinih voćnih vrsta“, navodi se u saopštenju.

S. K.