banner-image

Kupci jagoda stigli iz Rusije, proizvođači trljaju ruke

Jagode iz plastenika već duže od mesec dana mogu da se kupe na pijacama i u marketima.

One sazrele na otvorenom prostoru, na njivama, tek sada dospevaju i za proizvođače će tek početi ovogodišnja sezona. Berba kasni za dve do tri sedmice zbog hladnog aprila. Ranijih godina proizvođači su već s prvim danima maja počinjali da beru jagode, ali su hladne večeri i blagi jutarnji mrazevi ovog proleća uticali da voće kasnije počne da zri.

– Mraz je u nekim područjima uništio prve cvetove pa će prinosi biti umanjeni, s druge strane ima krajeva gde ga nije bilo ili je bio slab, pa voće nije oštećeno i zato će biti proizvođača koji će imati natprosečan rod i u pogledu količine i kvaliteta – kaže za „Dnevnik“ proizvođač koji ima iskustvo od bezmalo dve decenije Igor Gulić iz Rakovca nadomak Novog Sada. – Prava berba kreće tek sredinom sedmice, braće se znatno veće količine u odnosu na protekli vikend, kada je berba za velike proizvođače bila simbolična.

Gulić naglašava da, osim što sezona kasni, postoji mogućnost i da se brzo završi. – Jagodama ne gode visoke dnevne temperature jer brzo sazreva. Zato postoji šansa i da se, umesto mesec dana, jagode beru znatno kraće – ističe Gulić.

Gulić kaže da je cena jagoda naveliko zadovoljavajuća jer je kilogram od 150 do 300 dinara, ali da treba sačekati period kada berba krene u punom obimu jer će onda ponuda i tražnja biti presudni u formiranju vrednosti roda.

– Kolika će biti zarada za proizvođača jagoda rano je još govoriti. Troškove pišemo i kada se sezona završi, znaće se visina zarade Ove godine proizvodnja je skuplja za 30 do 40 odsto zbog visoke cene tečnog đubriva i goriva, ali i satnice sezonskih radnika. Sada je sat, u proseku, 350 dinara, a prošle godine smo plaćali 250 dinara. Sezoncima se novac isplaćuju svakog dana i to je proizvođačima sada najveći izdatak – naglašava Gulić.

Naš sagovornik ističe da će on jagode, koje sada koštaju od 250 do 400 dinara, uglavnom, prodavati na novosadskim pijacama, ali da ima velikih voćara koji ovo voće izvoze. Po tome su poznati proizvođači iz Bača i okolnih mesta, koji okupljeni oko Voćarske zadruge „Bačka jagoda“ rod plasiraju, pre svega, u Rusku Federaciju i očekuju da će i ove godine u tome biti uspešni, bez obzira na situaciju zbog rata u Ukrajini. Na području Opštine Bač pod jagodama je između 50 i 60 hektara.

Vladimir Soma ističe da kašnjenje u sazrevanju voća može da pokvari dobre izvozne poslove, posebno one u vezi sa Ruskom Federacijm. Rod na otvorenim poljima sazreva i u Turskoj i drugim zemljama, što može da utiče da izvozna cena bude manja.

– Domaćim proizvođačima odgovara da kilogram jagoda naveliko košta od 1,8 evra po naviše, a ispod toga nema zarade – naglašava Soma.

Kupci iz Rusije su već stigli i čekaju da se jagode utovare – kazao je za „Dnevnik“ direktor Zemljoradničke zadruge „Bačka jagoda“ Vladimir Soma. – Cena je dobra i to nas ohrabruje, a nadamo se da tokom puta do Rusije na graničnim prelazima neće biti problema i da će jagode stići do ruskih potrošača. Lane je „Bačka jagoda“ izvezla samo 400 tona jagoda prve klase za RF, a ovo voće plasirano je i u Poljsku i Austriju. Početkom ove sedmice dolaze nam trgovci iz Poljske i očekujemo da i da tamo krene izvoz.

Izvor: Dnevnik