banner-image

Nacionalna izložba stoke: Više tovnih grla, kuda ide mlečno govedarstvo?

Na 89. međunarodnom poljoprivrednom sajmu na Nacionalnoj izložbi stoke, koja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, izloženo je oko 900 grla, a najviše je ovaca.

Ukupni utisak ocenjivačke komisije, naročito kada je reč o govedarstvu, jeste da je primetno povećanje broja tovnih grla u odnosu na mlečna, pa  je od oko 125 primeraka goveda 70 tovnih.

– U ime Komisije za ocenjivanje govedarstva ukazujem da je ove godine veoma malo grla mlečnog i tovnog govedarstva, ali to, srećom, nije išlo na uštrb kvaliteta – kaže redovni profesor Departmana za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i predsednik Komisije za govedarstvo Denis Kučević. – Trenutne indikacije stanja u mlečnom govedarstvu govore da proizvođači jesu u krizi. Naime, naši proizvođači i farmeri vole da dođu na sajmove i da se pohvale onim što čuvaju u štali, a pošto ih nema ovde znak je pitanja šta će se dešavati s mlečnim govedarstvom.

 

Prema njegovim rečima, u poslednje tri decenije je sve više izloženih tovnih grla i to u četiri rase: limuzin, hereford, crni angus, kao i šarole koja slovi za najatraktivniju rasu koja dobro uspeva jer je prilično samoodrživa. Od muznih goveda, na Sajmu su tu simentalac i holštajn-frizijska rasa.

– Tovno govedarstvo predstavljeno je ozbiljnijim grlima, a prošle godine kao da je bila neka proba jer su mahom bile junice – kažu na Novosadskom sajmu. Takođe ističu da su ove godine na Sajmu i krave s teladima i bikovi što pokazuje sve ozbiljniji potencijal. Skreće se pažnja i na činjenicu da se uzgajivači žale na nisku otkupnu cenu mleka, koja ih primorava ili da pređu na uzgoj tovnih grla ili da potpuno ugase govedarstvo, a mnogi prelaze i na ovčarstvo koje je u usponu.