banner-image

Na polju agrara dobri susedi stvaraju zajedničku budućnost

Mađarska i Srbija, kao dva dobra partnera u prekograničnom regionu sa gotovo jednakim potencijalima kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja privode kraju osamnaestomesečni projekat “Unapređenje preduzetništva i mogućnosti za zapošljavanje u prekograničnom regionu kroz poljoprivrednu praksu zasnovanu na inovacijama – Agrinno 2”.

Jedan od ciljeva je omasovljavanje proizvodnje i prerade lekovitog, začinskog i aromatičnog bilja, imajući u vidu da su klimatski i zemljišni uslovi gotovo jednaki. Transfer znanja je od obostrane koristi jer od njega mogu ostvariti egzistenciju vlasnici malih poseda, pre svega nezaposlena lica u obe susedne zemlje.

Dr Milica Aćimović, koordinator za edukativne aktivnosti Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada sumirala je rezultate projekta  na održanoj konferenciji 3.06.2022.  u Bačkom Petrovcu pod nazivom “Inovativni pristup u proizvodnji i preradi lekovitog bilja”.

“Za ovih godinu ipo dana imali smo priliku da na praktičan i direktan način razmenimo iskustva na polju proizvodnje lekovitog bilja. Iznenađena sam odzivom, a ono što me posebno raduje je što vidim optimizam kod proizvođača”.

Ona još podseća da je u Srbiji pod lekovitim biljem oko 2000 hektara. U Vojvodini dominiraju menta i kamilica dok su u centralnoj Srbiji najzastupljanije lavanda i smilje.

„Što se tiče otkupa, i proizvodjači i otkupljivači se bore za svoje mesto. Institut za ratarstvo i povrtarstvo, kao  institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju ima prioritetnu ulogu  da proizvede najkvalitetnije sortno seme i uputi  preporuke za tehnologiju proizvodnje. Predstavnici Instituta su uvek na raspolaganju proizvodjačima“  – navodi Aćimović, kordinatorka projekta Agrinno 2.

Profesor Viktor Vojnič sa Poljoprivrednog fakulteta iz Segedina, zajedno sa svojim saradnicima je dao naučni doprinos u projektu Agrinno 2 .

“ Imao sam tu čast da 26. februara ove godine održim predavanje na temu “Proizvodnja i zaštite lekovitog bilja”. Najveće interesovanje je za proizvodnju mente, za koju tržište uvek postoji i koja dostiže dobru cenu“- kaže Vojnič.

Slično iskustvo prenosi i Nikoleta Baki iz mađarske županije  Čongrad, koja ističe da se kao neprofitno udruženje bave edukacijom koja se odnosi na proizvodnju i preradu lekovitog bilja. Dodaje da su partneri na projektu imali priliku da u pet navrata posete Mađarsku i tako razmenom saznanja iz prakse i sticanjem novih informacija obogate ovaj aspekt poljoprivredne proizvodnje.

“Lekovito bilje je prirodna vrednost Vojvodine. Najrasprostranjenija biljka  je menta, potom melisa  ili matičnjak, a kamilica je pravi primer kako mogu da se iskoriste vojvodjanska slatinasta tla“ navodi dr Milica Rat iz Departmana za biologiju i ekologiju Prirodno- matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Projekat Agrinno 2 ima za cilj da pomogne  nezaposlenim licima u seoskim sredinama u prekograničnoj oblasti. Odlikuje ga ekološki uzgoj, kako na otvorenom polju tako i u plasteničarskoj proizvodnji. Pogodnost projekta je što je proizvodnja lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja, kultura koje donose profit, moguća na okućnicama a dodatna specifičnost je i to što podrazumeva korišćenje savremenih tehnologija  čime se odgovara strogim zahtevima tržišta.

Podsetimo, projekat Agrinno 2 je  počeo 1. januara 2021. godine i traje do 30. juna 2022. Vodeći partner na projektu    je Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Fondom “Evropski poslovi” APV  i Neprofitno d.o.o. za razvoj županije Čongrad iz Segedina. Projekat se realizuje uz finansijsku podršku Evropske Unije kroz Interreg IPA program  prekogranične saradnje  Madjarska – Srbija.

Ukupan budžet projekta iznosi 226.318,27 evra od čega se 85% sufinansira sredstvima Evropske unije.