banner-image

Vreme je za zaštitu šljive od  najopasnije štetočine – šljivinog smotavca

Šljiva je vodeća voćna vrsta u našoj zemlji, a po površinama na kojima se gaji nalazimo se i na prvom mestu u Evropi, prenosi sajt Prognozno-izveštajne službe (PIS).

Trenutno se zasadi šljiva, u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta, nalaze u različitim fazama razvoja ploda, plodovi su dostigli od 50% do 80% od krajnje veličine. Pregledima plodova uočeno je prisustvo položenih jaja najznačajnije štetočine šljive, šljivinog smotavca.

Štete prave larve koje se ubušuju u plodove i hrane mesom ploda. Napadnuti plodovi se prepoznaju po smolotočini koja curi iz njih, često dobijaju ljubičastu boju i prevremeno sazrevaju i opadaju.

Na području AP Vojvodine u toku je polaganje jaja druge generacije šljivinog smotavca, a u narednim danima se očekuje i početak piljenja larvi. Preporuka sa ciljem zaštite šljive od šljivinog smotavca preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida.

Pre svega to je tonus ekstra, aktivne materije acetamiprid u koncentraciji 0,02-0,025% , uz 28 dana karence. Zatim tu je decis 2,5 ec, konfuzija, polux deltametrin 0,05%, uz primenu 14 dana karence. Mogu se primeniti i negan me, lambda-cihalotrin 0,005%, karenca  14 dana i grom, lambda-cihalotrin 0,03% , karenca takođe 14 dana.

Pregledom zasada šljiva uočeno je i prisustvo lisnih vaši i to: šljivine vaši kovrdžalice i brašnaste šljivine vaši. Pored direktnih šteta koje prouzrokuju sisanjem biljnih sokova ove štetočine nanose i indirektne štete kao prenosioci fitopatogenih virusa. Navedeni insekticidi za suzbijanje smotavca delovaće i na suzbijanje vaši. Prilikom primene hemijskih mera zaštite treba voditi računa o karenci primenjenih preparata