banner-image

Opalo perje ljubimaca i ukrasne živine pretvara u umetnost

Apsolventkinja Pravnog fukulteta u Novom Sadu, Marija Veselinović pre dve godine odlučila se na poduhvat: da započne proizvodnju nakita od prirodnog materijala. Za to je odlučila da upotrebi ono što je mogla da nađe u svom okruženju, a dodatnu inspiraciju, podršku i pomoć pružio joj je pernati prijatelj, Pipin – papagaj kojeg je pronašla na ulici i udomila.

Juveliya, minđuše od opalog perja papagaja, ukrasne živine… Foto: Maja Kolarski

Nakit od raznolikog perja i dragog kamenja uskoro je brendirala i dala mu ime Juveliya i na taj način pernatu radionicu pustila u pogon.

„Volim da kažem da Juveliya tim činimo Pipin i ja, a u proširenom sastavu tu je i čitava farma koka, petlova i morki. Zaista, bez ptičica ništa, a posebno sam zahvalna svim divnim ljudima koji opalo perje svojih ljubimaca ili ukrasne živine čuvaju i ne dozvoljavaju da ono ode u zaborav jer može biti utkano u nešto novo i jedinstveno i tako dobiti potpuno novi život“, kaže naša sagovornica.

Možeš li nam reći nešto više o tome i opisati kako ga izrađuješ? Zašto je on specifičan?

„Juveliya nakit sačinjen je od prirodnih materijala – perja, poludragog kamenja, konca i metala. Centralni element svakakog mog dizajna su svakako peruške, bilo malene ili duge, šarene ili jednobojne, paperjaste ili čvrste. Najveći izazov pri pravljenju predstavlja pronalazak dva ista tj. dovoljno slična pera koja će sačiniti simetričan par. Međutim, kako se majka priroda postarala da prosto ne mogu postojati dva identična, a nekada ni slična pera, svaka moja kreacija je, po sili prirode, potpuno unikatna i neponovljiva.

Lepota je u detaljima, ističe Marija. Foto: Maja Kolarski

Perje gotovo uvek kombinujem sa poludragim kamenjem jer smatram da se savršeno uklapaju kao dve potpune suprotnosti. Samo perje može biti tako mekano, lagano i neukrotivo, a uz moćno kamenje i kristale koji mu daju podršku i težinu dolazimo do sklada i savršenog spoja. Za one najduže modele minđuša koji dostižu i do pola metra ručno se pletu osnove od konca mikromakrame tehnikom vezivanja čvorova. Na te osnove se zatim dodaju brojni snopovi pažljivo uklopljenog perja kao i nezaobilazno poludrago kamenje koje krasi same krajeve minđuša i pleše zajedno sa peruškama. Lepota je u detaljima“, ističe Marija i dodaje: „duži modeli su u efektnom boho stilu, raskošni su i puni boja, materijala i lepršavosti, dok prilikom dizajniranja onih najmanjih modela od svega nekoliko centimetara, polazim od minimalizma.

Specifičnost minđuša od perja, pored tog vizuelnog momenta, jeste činjenica da su one izuzetno lagane i udobne za nošenje jer ne opterećuju uši. Utisci koje kupci najčešće dele sa mnom glase ,,još su lepše uživo“ i ,,baš su lagane”.

Moguća je i izrada prema posebnoj porudžbini. Tada minđuše dizajniramo zajedno! Moram priznati da, iako rad na porudžbinama može biti dosta izazovan jer mi u određenoj meri oduzima umetničku slobodu, porudžbine me neizmerno inspirišu i često teraju da izađem iz zone komfora, da se poigram sa bojama, oblicima i različitim kombinacijama na koje inače ne bih ni pomišljala.“

Tvoji radovi imaju oznaku „ethically made“, zašto je ona važna i šta predstavlja?

„Deo perja koje koristim u izradi nakita potiče od prirodnog mitarenja ptičica sa naše farme ili ptica drugih odgajivača sa kojima sam ostvarila saradnju, dok je deo perja kupovno. Sve opale peruške  se redovno prikupljaju, zatim prolaze kroz dug proces čišćenja i dezinfikovanja. Minđuše koje su u potpunosti napravljenje od perja koje je opalo prirodnim putem imaju oznaku ,,ethically made“ i posebno su voljene.

Da bi se taj cilj u potpunosti ostvario, najpre mi je potrebna dobra volja i spremnost odgajivača da vode računa o opalom perju svojih ptica i da ga ne bacaju. To je recimo posebno jednostavno ljudima koji gaje paunove jer ove ptice leti otpuštaju svoj stari rep, a kako su ova pera izuzetno velika i čvrsta, lako ih je uočiti i sačuvati. Trenutni mali san mi je da upoznam nekoga ko ima albino pauna i strpljivo sačekam menjanje perja kako bih staro pretvorila u elegantne bele minđuše“; oduševljeno izgovara sagovornica Agrosmarta i poziva sve vlasnike ptica, čak i onih koje se periodično mitare da skupe perje i pošalju joj, ona će zauzvrat napraviti komad nakita.

Imaš li omiljeno pero?

„Moje omiljeno je svakako Pipinovo, a zahvaljujući jednoj sremskoj odgajivačnici papagaja, moja kolekcija egzotičnog perja obogaćena je i perjem drugih tigrica, ali i rozela, nimfi i malog aleksandra. Manje egzotično, ali nikako manje bitno je perje kokoški i petlova, zatim tufnasto perje morki i naravno, neizostavno perje rajske ptice – pauna. Zatim, tu su i šarena pera fazana u mojim omiljenim zemljanim nijansama, prepelice, goluba, nađe se i poneko pero sove, mišara, detlića… Ovo su sve prirodne peruške nađene u Srbiji, a u raznim prodavnicama može se kupiti i prirodno, ali bojeno nojevo, kokošije i drugo perje. Sad shvatam da sam nekako usput postala zaista vešta u prepoznavanju ptica i vrsta pera.“

„Jedan od najlepših aspekata ove moje šarene radionice jesu poznanstva stečena kroz nju“

Govoreći o svojim kupcima Marija Veselinović kaže da joj sva poznanstva mnogo znače i da voli da sa svima onima koji su nekad od nje naručili nakit, ostane u kontaktu. Ipak, njeno mišljenje nije toliko optimistično kada je reč o isplativosti bavljenja umetnošću u našoj zemlji:

„Jedan od najlepših aspekata ove moje šarene radionice jesu poznanstva stečena kroz nju. Svi moji kupci su divne devojke, mada moram da naglasim da nije retkost ni da momci kupuju minđuše kao poklon dragim damama! Sa mnogim kupcima sam se donekle upoznala, sa nekima virtuelno, a sa nekim i uživo. Posebno draga poznanstva su i sa kolegama kreativcima koje volim da podržavam jer i sama znam koliko i najmanja podrška može da znači.

Da li ljudi umeju da prepoznaju i cene umetnost i kreativnost… Teško pitanje. Rekla bih da oni koji to ne umeju se prosto ni ne zadržavaju, a oni koji to umeju, ostaju i pružaju tu preko potrebnu podršku na najrazličitije načine – putem lepe reči, podrške na društvenim mrežama, širenjem preporuka i slično. Zaista nije sve u kupovini. Kao što ni iza Juveliye ne stoji puko ,,pravljenje minđuša,, već i prikupljanje materijala, dizajniranje, fotografisanje, prezentacija, marketing, komunikacija, finansije, pakovanje i slanje paketa i ko zna šta sve, ni iza podrške ne stoji samo kupovina, već čitava lepeza lepih stvari koje neko može učiniti za umetnika.“

Vanja Velisavljev