banner-image

Primena GAVEZA kao PRIRODNOG đubriva

Gavez je mnogo više od biljke koja se može pronaći u vrtu ili u nekom cvetnom buketu. Ova starovremenska biljka se od davnina koristi kako u ishrani preživara i svinja tako i u medicinske svrhe. Njeni listovi predstavljaju odličan izvor makroelemenata koji su sastavni deo komercijalnih veštačkih đubriva. Stoga je gavez odličan za spravljanje tečnog đubriva ili kompostnog čaja za đubrenje biljaka i kao sredstvo za odbijanje štetočina. 

Symphytum officinale / Foto: Wikipedia.org / Autor Agnieszka Kwiecień (Nova) https://en.wikipedia.org/wiki/File:Symphytum_officinale_01.jpg

Gavez kao izvor nutrijenata

Da bi biljke rasle, cvetale i plodonosile, potrebna su im hraniva iz zemljišta među kojima se ističe značaj makroelemenata, bez kojih život biljaka nije moguć. Pored azota, fosfora i kalijuma kao makroelemenata, biljkama, baš kao i čoveku, potrebni su i  određeni mikroelementi za pravilan rast, poput mangana i kalcijuma. Biljka gavez u sebi sadrži sva tri krucijalna makroelementa kao i visok nivo kalcijuma što je čini odličnim sredstvom za đubrenje biljaka, nakon što se pokosi i od njene herbe napravi gavez čaj za đubrenje. Ovo tečno hranivo, koje nakon kompostiranja tečnost oboji u zeleno-braon nijansu, može se koristiti za zalivanje korena ili kao sprej za prskanje lisne mase biljaka. Sadržaj azota u đubrivu od gaveza pospešuje bujniji rast lisne mase kod pođubrenih biljaka. Fosfor, kao makroelement sadržan u đubrivu od gaveza, sa druge strane,  pomaže biljkama da ostanu otporne i da se odupru bolestima kao i oštećenjima od štetočina. Kalijum, kojim je gavez takođe bogat, doprinosi obilnijem cvetanju i proizvodnji plodova.

Kompostni čaj od gaveza

Gavez je veoma otporna višegodišnja biljka koja brzo raste. Ne traži nikakvu posebnu negu a najviše joj odgovaraju delimično zasenjeni položaji za rast.

Za pripremu kompostnog čaja, potrebno je obrati lišće gaveza i njime do polovine napuniti posudu u kojoj će se čaj pripremati. Prilikom branja poželjno je nositi dugačke rukave i rukavice kao sredstvo zaštite od bodljikavih dlačica kojima lišće gaveza obiluje. Lišće u posudi je potrebno pritisnuti nekim težim predmetom a posudu potom napuniti vodom. Nakon dvadesetak dana, ovako odstojala tekućina se može procediti i razblažiti sa vodom u odnosu pola-pola a potom i aplicirati na biljke. Ostatke lisne mase gaveza, koja se natapala vodi, moguće je iznova iskoristiti tako što bi se ostavila duž redova sa povrćem u bašti, kako bi služila kao đubrivo za zemlju.

Gavez kao malč i zeleno đubrivo

Lišće gaveza lako se može primeniti i kao sredstvo za malčiranje. Budući da se lisna masa gaveza brzo razgrađuje, svo bogatstvo nutrijenta iz nje u relativno kratkom roku prodire u zemljište. Lišće je potrebno rasprostrti po ivicama korena biljke koja raste u bašti i potom pokriti slojem zemlje debljine oko 5 cm. Takođe, moguće je iskopati i rov dubine od 15-20 cm i u njega ubaciti iseckano lišće gaveza. Na vrhu ovako pripremljenog  rova može se posejati seme različitih vrsta povrća osim korenastog i onog kojem se bere lisna masa.

Sve ovo čini gavez višenamenskom biljkom koja se može koristiti u različitim formama. Najbolje svojstvo je ipak to, da se gavez može brati više puta tokom sezone vegetacije i da se posredstvom njegovog lišća obezbeđuje konstatna prihrana za gajene kulture.

Referenca: Gardeningknowhow