banner-image

Pšenica od 30 dinara avansno do 52 dinara u razmeni za mašine Majevice

Otkupna cena pšenice je još uvek nepoznata, a nepoznat je ishod sastanka poljoprivrednika u kabinetu predsednika Srbije koji je najavljen za 28. jun.

Ratari, nezadovoljni onim što im zasad nude otkupljivači, apeluju na nadležne da merama koje mogu da preduzmu omoguće otkupnu cenu od 50 dinara kilogram budući da je proizvodnja i te kako poskupela, ali na terenu situacija je drugačija. Cene su sasvim šarolike – od akontne od 30 dinara kilogram do 52 dinara u razmeni za poljoprivredne mašine.

Za Agrosmart su veliki otkupljivači rekli da je realna otkupna cena koju mogu dati – 37 do 38 dinara plus PDV.

Napominju da se sada pšenicom trguje po 340 evra za tonu „na fobu“ za isporuke jul i avgust. Dodaju da postoji mogućnost da će hlebno zrno biti još jeftinije jer se iz Ukrajine ipak vuče žito, baržama u Konstancu i pretovara se u velike brodove. Mlinari nisu u takvoj finansijskoj situaciji da mogu da uđu u ozbiljniji otkup, za dozvole za izvoz se prijavljuju i firme koje se ovom trgovinom nikad nisu bavile, i generalno, na domaćem tržištu sad je zatišje u prvom redu prouzrokovano time što u rukama otkupljivača nema dovoljno para ali i bojazni da će žito sad pretplatiti a na jesen jeftino prodavati.

Otkupljivači u Sremu s kojima smo razgovarali daju 31 dinar akontativno, a krajnju cenu još nisu formirali. Po rečima poljoprivrednika, akontna cena na dosta otkupnih mesta je i niža – 30 dinara.

Istovremeno, postoje i otkupljivači koji hlebno zrno plaćaju čak 52 dinara po kilogramu sa PDV-om ali u razmeni. Reč je o domaćem proizvođaču poljoprivrednih mašina, bačkopalanačkoj Majevici. U emisiji Otkos na Novosadskoj televiziji, specijalizovanoj za poljoprivredu, ova kompanija predstavila je model otkupa za koji su poljoprivrednici veoma zainteresovani.

Robnu razmenu Majevica je pre godinu i po dana uvela za soju, a od pre desetak dana i za pšenicu.

U kompaniji Majevicao ratari mogu dobiti 52 dinara po kilogramu sa PDV-om, u robnoj razmeni za mašine. Definiše se, objasnili su predstavnici fabrike, za koji su proizvod poljoprivrednici zainteresovani, definiše se cena tog proizvoda, ona se podeli sa 52 dinara i dolazi se do količine koja je neophodna da se preda. Tako na primer, ako poljoprivrednik namerava da kupi neku priključnu mašinu ovog proizvođača koja košta 520.000 dinara, treba da preda deset tona pšenice.

Zadržana je pritom i cena soje od 95 dinara po kilogramu u razmeni, kako je bilo od samog početka, kada je kompanija uvela ovaj model otkupa. U Majevici kažu da imaju preko 70 različitih priključnih mašina, od onih za pripremu zemljišta, preko onih za obradu zemljišta do cisterni, prskalica…

Pomenimo, kilogram nove pšenice na Produktnoj berzi bio je krajem prošle nedelje 41,8 dinara, što je priličan pad budući da je pre početka žetve bio 48,4 dinara s PDV-om. Prošle godine se novim rodom počelo trgovati u prvoj sedmici jula i to po 23,1 dinar.

Prema procenama Ministarstva poljoprivrede očekuje se ovogodišnji rod od 3,5 miliona tona pšenice.