banner-image

Paori: Plaćamo odvodnjavanje u Sahari, a Vode Vojvodine kao sveta krava

Suša je već uzela ozbiljan danak na vojvođanskim njivama, poljoprivreda je na kolenima, a nadležni žmure na katastrofalnu situaciju koja može biti samo gora i gora, ocenjuju u udruženju Paori iz Crepaje. Pozivaju pre svega Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine, ali i njegovog osnivača – Skupštinu Vojvodine, kao i druge nadležne na hitnu reakciju i traže odgovore i razgovore. 

-Osnivač Voda Vojvodine je Skupština Vojvodine. Poljoprivrednici jasno postavljaju pitanja i Skupštini i ovom preduzeću, ali i vojvođanskoj vladi: Da li je preduzeće Vode Vojvodine sveta krava pa je nedodirljivo? Poljoprivreda u Vojvodini drugu godinu umire od suše. Ratari plaćaju odvodnjavanje u Sahari. Puno je apsurda a ne radi se ništa. Pri tome, prihodi Voda Vojvodine mora da premašuju 20 miliona evra. Matematika je prosta – u Vojvodini je dva miliona obradivih hektara, neka su naknade deset evra po hektaru, to je 20 miliona. Na šta taj novac odlazi? Na plate zaposlenih u ovom preduzeću, kojima se ne zna ni broj? Kanali po Vojvodini zapušteni su i prazni, ne vidimo da se nešto radi, pa stoga i pretpostavljamo da se prihodi koji se uberu od poljoprivrednika raspoređuju tako da mahom odlaze na zarade i privilegije pojedinaca u preduzeću – kaže za Agrosmart predsednik udruženja Paor Miroslav Grubanov.

Neka se izjasne Mirović i Pastor

Dodaje da poljoprivrednici očekuju da se neko od nadležnih po ovom pitanju izjasni i da ih pozovu na razgovor.

-Pitamo i da li veliki proizvođači koji obrađuju po 10.000 hektara i više plaćaju odvodnjavanje. Tražimo ovim putem da se predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović i predsednik Skupštine Ištvan Pastor izjasne po pitanju tragične situacije u poljoprivredi, kao i po pitanju Voda Vojvodine – da li će oni nešto preduzeti, o čemu razmišljaju, znaju li kakva je situacija u Vojvodini, kaže Grubanov.

Udruženje Paori, dodaje, ima predlog da se poljoprivrednicima smanji taksa za odvodnjavanje i oproste kamate. Budući da je suša negde uništila polovinu a u nekim delovima Vojvodine i sav rod, tako bi, naglašava, trebalo i smanjiti takse, one bi trebalo da budu umanjenje ili za 50 odsto ili potpuno ukinute u ovoj katastrofalnoj godini. Grubanov podseća na to da je ranije to i bila praksa vlasti u Vojvodini.

-Jasno je da Vojodina nema velike ingerencije ali nažalost ne deluje ni tamo gde ima ovlašćenja, pušta niz vodu svoje poljoprivrednike i poljoprivredu – naglašava Grubanov.

Proglasiti vanrednu situaciju

On poziva Vode Vojvodine i osnivače preduzeća na transparentnost u radu.

-Rad Voda Vojvodine ne treba da bude tajanstven. Oni su naš servis, kako može tom preduzeću biti dobro kada je svim poljoprivrednicima u Vojvodini loše. Zašto su kanali prazni, zašto su crpne stanice devastirane? Samo nam šalju rešenja, kamate i kazne – kaže naš sagovornik.

On pita i da li se prilikom uvođenja vanredne situacije najpre izjašnjavaju opštine. U tom slučaju, neka svaka u kojoj je stanje alarmantno proglasi elementarnu nepogodu, apeluje Grubanov podsećajući na to da je u Banatu od maja prošle godine palo 500 litara manje kiše po kvadratnom metru i da na velikom delu parcela u ovom delu Vojvodine prinosa nema.

S. G.