banner-image

Adamović: Paori stigli do crvene linije, nema više ustupaka

Jedan od predstavnika nezadovljnih poljoprivrednika Radoslav Adamović izjavio je da su oni večeras Ministarstvu poljoprivrede poslali „prečišćen“ tekst dogovora od petka i da čekaju odgovor.

Adamović, koji je prethodnih dana učestvovao u pregovorima sa premijerkom i predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, rekao je za N1 da je „večerašnja ponuda crvena linija što se tiče poljoprivrednika“.

Upitan da li je od petka, kada se poljoprivrednici i Vlada nisu usaglasili oko zahteva, bilo nekih kontakata, on je rekao da je bilo poluzvaničnih i polunejasnih ponuda, zbog čega su rešili da preuzmu inicijativu.

„Prečistili smo tekst jučerašnjeg dogovora, poslali smo predstavnicima ministarstva i čekamo odgovor“, rekao je Adamović.

Kazao je da su poljoprivrednici „već napravili ustupke“.

„Ovo što smo večeras poslali je ‘crvena linija’. Ako ovo naiđe na negativan odgovor pojačaćemo naše zahteve i vraćamo se na prethodne zahteve“, rekao je on.

Adamović, kako je prenela televizija N1, sa kolegama do daljeg ostaje ispred zgrade Pokrajinske vlade u Novom Sadu, gde su parkirali traktore i blokiraju saobraćaj.

Poljoprivrednici, kako su ranije saopštili zahtevaju subvencije goriva, otkupnu cenu suncokreta od 700 evra po toni, premiju za mleko od 15 dinara po litru, kao i 30 odsto subvencija za đubrivo.

Insistiraju i da se proglasi elementarna nepogoda zbog velike suše.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je juče da spremna da se u Novom Sadu ponovo sastane sa ratarima koji su blokirali saobraćaj u tom gradu.

„Što se tiče dodatnih ustupaka imamo još ideja koje će predstaviti predstavnici Ministarstva poljoprivrede“, rekla je ona.

Navela je da je Vlada Srbije ukinula zabranu izvoza ulja.

„Spremni smo da zajedno sa uljarima razgovaramo da cena otkupa suncokreta bude 535 dinara bez poreza na dodatnu vrednost“, rekla je Brnabić, prenela je Vlada Srbije.

Istakla da država ne može da garantuje cenu suncokreta, niti bilo koju drugu cenu ikome, te da „može jedino da se reguliše trgovačka marža da bude deset procenata“.

„Ponudili smo 22 dinara subvencije za gorivo po hektaru, a u poslednjem kvartalu možemo ići na 30 dinara“, kazala je Brnabić.