banner-image

Kako se rešiti glodara na farmama

Miševi i pacovi, posebno one vrste koje žive u blizini domaćih životinja i čoveka, mogu biti velikog broja uzročnika bolesti i uzročnici velikih ekonomskih šteta. Zato je bitno da se akcije deratizacije sprovode redovno i sistematski.

Borba sa miševima i pacovima, koji se nalaze u stočarskim objektima, magacinima, klanicama i mlekarama, kao i u urbanim sredinama sprovodi se na osnovu osnovnih bioloških karakteristika ovih štetočina.

Od objekata na stočarskim farmama najviše su zastupljeni oni objekti u kojima se nalaze životinje i hrana. Miševi uglavnom borave na tavanima i u blizini hrane. U staje ulaze samo povremeno i mogu se videti u kanalizaciji i ventilacionim otvorima.

Borba protiv miševa i pacova u svim objektima i sredinama gde borave životinje i gde se skladišti sprovodi se uglavnom hemiskim metodama.

Najbolji efekat se postiže primenom hemiskih sredstva u vidu čvrstih i tečnih mamaca. Primenom ostalih metoda efekat je veoma mali. Za suzbijanje miševa od raticida koriste se uglavnom spori otrovi. U zavisnosti od sredine gde se izvodi suzbijanje, za nosače mamca se koriste žitarice, mesna, mlečna hraniva.

Poznato je da miševi imaju veoma dobru adaptivnu sposobnost, osim što mogu biti prisutni u objektima gde borave ljudi i životinje, mogu da žive na ekstremno niskim temperaturama koje se kreću, od -18°S – -25°C.

Uništavanje miševa u komorama hladnjača sa smrznutom ribom može se sprovoditi na dva načina, hemiskim putem i fumigacijom. Korišćenjem mamaca sa sporim otrovima-antikoagulantima postižu se dobri rezultati. Ako u hladnjačama ima više vrsta mesa i ribe sprovodi se fumigacija. Tada se kao fumigant koristi CO2 koji ne utiče štetno na meso, a uništava miševe.

Uništavanje pacova u stajama za životinje sprovodi se pretežno hemiskom metodom, uz primenu mamaca sa sporim otrovima ili fumigacijom. Izbor raticidnog sredstva zavisi od gustine populacije pacova u objektu.

Brzi ili žestoki otrovi se retko koriste u objektima za životinje. Ako je neophodno brzo i efektivno uništenje pacova, mogu se koristiti i žestoki otrovi u obliku svežih ili gotovih mamaca, uz poštovanja svih mera predostrožnosti.

Za uništavanje pacova, najviše se koriste spori otrovi-antikoagulanti, koji se takođe primenjuju u vidu svežih ili gotovih mamaca. To su Antikolin, Kumahlor, Kumatetrail, Dicusat, Rosol i dr.

Za uspešnu borbu protiv pacova u spoljnoj sredini koriste se fumiganti. Od njih poseban značaj ima gas fosfor-vodonik koji se razvija iz preparata Fostoksina i Deatina. Ubacivanjem peleta ili granula ovih prparata u aktivne rupe sa pacovima, razvija se gas pod zemljom, a gužvama slame zatvore svi izlazi i tako se uništavaju glodari u hodnicima pod zemljom.

Aleksandar Canić

PSSS Jagodina