banner-image

Biznis koji pokreće energija iz sirovog semena

Dva druga, Mladen Zarić i Dragan Malešević iz Novog Sada, odlučili su da razviju sopstveni biznis na polju prerade semena biljaka, uvodeći na tržište inovativne proizvode i pomažući na svoj način razvoj domaće poljoprivrede. O čemu se konkretno radi, kolika su ulaganja i kako posao funkcioniše rado su podelili sa nama.

Mladen Zarić ima 39 godina i po struci je diplomirani ekonomista. Nakon dugogodišnjeg rada u sektoru finansija, zajedno sa drugom Draganom Maleševićem, odlučio je da pokrene posao sa proizvodima koji su namenjeni svima koji se zdravo hrane ili su na tom putu. Svoj brend su nazvali Vivaseed, što u prevodu bukvalno znači „živo seme“.

Od hladno ceđenog ulja do proteinskog brašna

Mladen i Dragan su hteli da ponude ljudima proizvode koji su 100% prirodni, sirovi, bez ikakvih dodataka i koji sadrže idealne odnose biljnih proteina i vlakana, kao i omega 3 masnih kiselina. Tako su formirali svoj asortiman neuobičajenih proizvoda koji se po svojim svojstvima izdvajaju na tržištu.

– Naša proizvodnja podrazumeva preradu uglavnom uljarica i od polazne sirovine dobijamo dva proizvoda: hladno ceđeno ulje i proteinska brašna. Sirovina koja se cedi mora biti sirova (bez termičke obrade), čista i osušena na određeni procenat vlage. Tek kad je sirovina spremna, kreće se sa postupkom hladnog ceđenja – objašnjava nam Mladen.

Ono što nas je najviše interesovalo, to je kako se dobija proteinsko brašno. Odgovor je bio više nego jednostavan i baš u tome leži njegova genijalnost. Naime, prilikom proizvodnje hladno ceđenog ulja dobija se kao ostatak – pogača. To je u suštini obezmašćeno seme ili jezgro sirovine koja se cedi, a koje poseduje izuzetna nutritivna svojstva. Mnogi ga bacaju, ali ne Mladen i Dragan, koji su znali da imaju blago u rukama.

– Nakon ceđenja dobijate suvi ostatak odnosno obezmašćeno seme (jezgro), takozvanu pogaču. Ona dalje ide na mlevenje na dve vrste mlina kako, prilikom mlevenja, ne bi došlo do zagrevanja i denaturacije proteina. Ovo je jako važno, jer na tržištu dodataka ishrani uglavnom su prisutni proteini koji su izolati, što znači da se protein izoluje hemijskim putem. Kod naših proizvoda nema izolovanja, a to znači da pored biljnih proteina i vlakana, proizvod sadrži i mnoštvo vitamina, minerala i antioksidanata – objašnjava Mladen.

Međutim, to nije sve. Nakon dosta vremena istraživanja, odlučili su da urade ono što niko u Srbiji nije – da iskoriste semenke voća kao što su malina i kupina i time potpuno izdvoje svoj portfolio proizvoda od drugih.

– U ponudi trenutno imamo 5 proizvoda, kada je reč o preradi semena. Hladno ceđena ulja od semena bundeve i od jezgra lešnika, fiber mešavinu semena maline, kupine i grožđa, proteinsku mešavinu od jezgra lešnika i semena budeve i lana, i bundevin protein – navodi Mladen i dodaje: Ovi proizvodi su visokih nutritivnih vrednosti i mogu svakodnevno da se konzumiraju. Na ovaj način se balansira ishrana, jer se unosi mnoštvo hranjivih materija (biljnih proteina i vlakna, omega 3, 6 i 9 masnih kiselina, vitamina, minerala i antioksidanta) koji su potpuno prirodni. Mogu ih koristiti svi koji žele da se zdravo hrane, sportisti, deca… Kupci su nam i mladi i stari, muškarci i žene.

Početna ulaganja i širenje asortimana

Preduzimljivi dvojac svoje sirovine nabavlja isključivo od lokalnih poljoprivrednih proizvođača, uglavnom iz Bačke i Banata. Pored proizvodnje, bave se i pakovanjem i distribucijom organskih čajeva koje nabavljaju od sertifikovanog organskog proizvođača čajeva iz Vojvodine.

Kako Mladen navodi, početna ulaganja iz sopstvenih izvora su iznosila oko 15.000 EUR. Pored toga, Fond za inovacionu delatnost je prepoznao potencijal njihovih proizvoda, te su od njih dobili vaučer koji im je smanjio troškove analiza za puštanje u promet krajnjih proizvoda.

Zanimalo nas je zašto su se proširili na prodaju organskih čajeva.

– Smatramo da je na domaćem tržištu zanemareno konzumiranje čaja i zato smo odlučili da asortiman proširimo sa organskim čajevima vrhunskog kvaliteta koji nabavljamo od sertifikovanog organskog proizvođača iz Banata. Oni se bave uzgojem mente, kamilice, matičnjaka i timijana. Lekovita svojstva ovih biljaka su široko poznata – navodi Mladen.

Njihova želja je da svoj asortiman prošire sa proizvodima od industrijske konoplje. Iako država to trenutno ne dozvoljava, članovi su Nacionalne asocijacije konopljara Srbije (NAKS) i nadaju se da će se u narednom periodu situacija na domaćem tržištu promeniti po tom pitanju.

Distribucija i kanali prodaje

Mladen i Dragan imaju znanje i želju za uspehom, ali bez snage i energije koju zahteva konstantna upornost retko koji posao može da uspe. Kada ste preduzetnik, to onda zahteva još više angažovanosti, jer pored proizvodnje, sami se bavite i prodajom.

Za svoj brend napravili su sajt za direktnu prodaju, a stalno su prisutni na društvenim mrežama Facebook i Instagram. Takođe, redovni su izlagači na festivalima hrane, a sarađuju i sa prodavnicama zdrave hrane i veleprodajnim kupcima. U Novom Sadu sami rade i besplatnu dostavu.

– U dosadašnjem iskustvu, distribucija prodavnicama zdrave hrane se pokazala kao najbolja. Posećujemo i festivale hrane, jer nam je to direktan kontakt sa kupcima i prilika da ih detaljno upoznamo sa našim proizvodima – objašnjava nam Mladen.

U narednom periodu, glavni ciljevi su im da prošire proizvodni asortiman, povećaju online prodaju i prodaju putem izvoza, kao i da procese prerade i pakovanja automatizuju što je više moguće nabavkom najsavremenije opreme.

Za kraj razgovora, svima koji žele da pokrenu svoj posao poručili su da budu uporni i hrabri, da veruju u svoje ideje i da nikada ne odustaju kod prvih prepreka, ma koliko one bile teške.

Autor: Tijana Todorović

Sagovornici i autori fotografija: Mladen Zarić i Dragan Malešević, Vivaseed