banner-image

Proglašena najbolja dela koja pišu o životu u selima

U Stragarima kod Kragujevca održan je peti  Festival pisane reči o selima Srbije. Učestvovalo je 77 autora sa 200 radova. To su bile, pesme, priče, romani, monografije, studije, dečje stvaralaštvo, likovni radovi i drugi autorski izrazi sa temama – selo u Srbiji i život u njemu. Za postignuti doprinos na Petom festivalu književnog stvaralađštva sela Srbije za 2022. godinu dodeljeno je 30 specijalnih priznanja – zahvalnica.

Od svih prispelih autorskih radova na ovom konkursu za najbolje autorsko delo u 2022. godini proglašena je zbirka pesama ,,Prepisano s cveta“ autora Miladina Vukosavljevića iz sela Ljubića kod Čačka. Autor je nagrađen ,,Velikom Darodavnicom“ sa zlatnikom kao najvišem priznanju festivala. To je bio i apsolutni pobednik Petog festivala ,,Moje selo u pričama i pesmama“, naglasio je direktor Festivala dr Milutin Matić iz Kragujevca. Priznanja su dodeljena po kategorijama, tako da je proglašeno i devet dobitnika ,,Darodavnica“ koje predstavljaju posebna priznanja festivala.

Predsednik žirija petog festivala bio je Branislav Gulan, analitičar i publicista, a članovi su još bili Biljana Alavanja, književnik i akademik prof dr Radenko Krulj, koji je bio i predsednik Organizacionog odbora ovog održanog festivala.

Dobitnici ,,Darodavnica“ su: Dragiša Božić iz sela Moravci kod Ljiga za knjigu o emisiji Radio Beogada ,,Selo veselo“. Posthumno je dodeljeno i priznanje Milosavu Božiću iz sela Gornja Trešnjevica kod Aranđelovca za monografiju ,,Povest, priče, dokazi – kroz Trešnjevicu i vekove’’.  Dobitnik ,,Darodavnice’’ je i Bošко Brzić iz sela Budisave kod Novog Sada za monografiju ,,Kovilj i Koviljčani u XX veku“ kao i Hadži Aca Kožović iz sela Novi SIP za knjigu ,,Dunavski ples u Davidovcu“ Među dobitnicima priznanja je i Boško Lomović, novinar Politike u penziji za pesme ,,Balade iz Brezne“. Dobitnici priznanja su i Slobodan Nikolić, iz sela Meševa kod Kruševca za monografiju ,,Tragovima Meševa“ Nada Hadži Perić,  rođena u Prizrenu, sad živi u Beogradu za zbirku pesama ,,Sretečki spomenik’’. Među nagrađenima je i Petar Petrović, iz sela Gornji Dobrić kod Loznice za zbirku priča ,,Kazivanja“ i Zlatibor Radovanović iz sela Beli potok za roman ,,Bratska ljubav“.

Treba istaći da je ovo jedinstvena kulturna manifestacija nacionalnog karaktera (sada već tradicionalna) na prostorima Srbije i Balkana koja je, pre svega, namenjena širokom krugu stanovništva na selu, zatim onima koji su poreklom sa sela, ali i svim ostalim ljudima koji vole selo – u gradovima i selima, prirodu i zdrav život, kao i onima koji se bave književnim, stručnim, naučnim i drugim poslovima, vezanim za selo i njegovo stanovništvo u Srbiji i srpskoj dijaspori.

Inače, u prethodnom vremenu, do 2022. godine, bilo je organizovano četiri festivalske smotre ,,pisane reči na selu i o selima“ na kojima je učestvovalo 380 autora, sa oko 810 autorskih ostvarenja, a društvo ,,SVETIONIK“ je pripremilo i objavilo i dva zbornika izabranih radova  – ,,Darodavnice sela Srbije’’ i ,,Duhovna lampa svetluca u srpskom selu’’ koje su priredili akademik prof. dr Radenko S Krulj i dr Milutin Matić. U prirpemi je i novi ,,Kragujevačko – stragarski zbornik 2022’’, s naslovom ,,I u selu se piše, peva i sanja’’, u kome će biti zastupljeni izabrani autori sa ovogodišnje festivalske smotre u Stragarima. Autor i realizator celokupnog projekta ,,Moje selo u pričama i pesmama’’ pa i ovogodišnje manifestacije u Stragaima je Društvo za narodno prosvećivanje ,,SVETIONIK’’ iz Kragujevca.

B. Gulan