banner-image

Ptičji grip preti i tropskim pticama

Visoko patogeni virus ptičjeg gripa (HPAIv) koji se proširio Holarktičkim regionom 2022. godine, stigao je u Južnu Ameriku.
Bolest preti morskim i kopnenim pticama, uključujući i ugrožene vrste. Za ublažavanje ove epidemije biće potrebno prikupljanje informacija u realnom vremenu i koraci za sprečavanje širenja bolesti.
Samo duž peruanske obale, HPAIv je ubio više od 22.000 divljih ptica za samo 4 nedelje 2022. godine, uglavnom peruanskih pelikana. Postojeća peruanska populacija pelikana u zaštićenim obalnim područjima iznosi oko 124.000 . Virus je takođe ubio skoro ugrožene guanajske kormorane (Leucocarbo bougainvilliorum). Ove ptice su od velikog ekonomskog značaja.
HPAIv se širi po celom kontinentu. Do decembra 2022. virus je pronađen kod ptica u Ekvadoru, Kolumbiji, Venecueli i Čileu. Pored morskih ptica, virus bi mogao da ugrozi i lešinare, kao i u drugim regionima sveta, uključujući i andskog kondora (Vultur griphus).
Do prenošenja virusa moglo bi doći ako ovi lovci konzumiraju zaražene leševe dok putuju iz regiona Anda do obale.
Apeluje se na peruanske i druge južnoameričke vlasti i menadžere za zaštitu prirode da preduzmu korake za praćenje i ublažavanje širenja ove bolesti.
Ažurne informacije o pogođenim vrstama divljih ptica i broju ptica preostalih u regionu biće neophodne da bi se razumeo stepen uticaja HPAIv. S obzirom na poteškoće u kontroli patogena u nastajanju, smanjenje zagađenja životne sredine, prekomerna eksploatacija resursa i gubitak staništa takođe treba da budu hitan prioritet. Smanjenje drugih rizika će pružiti populaciji ptica veće šanse protiv novih patogena.
Izvor: FB stranica Naučnog instituta za veterinarstvo „Novi Sad“