banner-image

EU razmišlja da upotrebu pesticida smanji za 80 odsto do 2030.

Članica Evropskog parlamenta koja vodi reviziju okvira EU za pesticide zalaže se za veću ambiciju kako u ciljevima, tako i u rokovima za smanjenje pesticida širom EU, navodi se u nacrtu izveštaja u koji je EURACTIV imao uvid.

Evropska komisija je prošlog leta iznela predlog za reviziju zakonodavstva EU o održivoj upotrebi pesticida (SUR), kao deo napora da se do 2030. prepolovi i upotreba i rizik od opasnih pesticida, a traži i potpunu zabranu u ‘osetljivim’ oblastima.

Međutim, izveštaj Evropskog parlamenta čiji je autor poslanica Zelenih Sara Viner, poziva na povećanje cilja smanjenja od 50%  na 80% do 2030. godine za „proizvode koji služe zaštiti bilja, a opasniji su“. Među njima su proizvodi koji su kancerogeni, odnosno izazivaju rak, neurotoksični ili toksični za reproduktivno zdravlje.

Time bi se zakonodavstvo približilo zahtevima nedavne građanske inicijative „Spasimo pčele i farmere“, koja je pozvala na opšte smanjenje sintetičkih pesticida za 80%.

U međuvremenu, nacrt izveštaja predlaže potpuno novo ime za taj zakon. Umesto uredbe „o održivoj upotrebi sredstava za zaštitu bilja“, nacrt Vinerove se poziva na uredbu „o upotrebi pesticida“. Iako se ovo može posmatrati kao kozmetička promena, takav potez ima težinu jer predstavlja pokušaj da se regulativa zaštiti od „greenwashinga“, odnosno lažnih tvrdnji o održivosti ili efektima na životnu sredinu.

Pored toga, nacrt izveštaja postavlja strože osnove za merenje relativnog smanjenja do 2030. godine u svakoj državi članici. Umesto smanjenja sredstava za zaštitu bilja u odnosu na upotrebu u 2015-2017, dokument kao referentni period navodi 2018-2020.

Članice koje su već uradile mnogo po pitanju smanjenja upotrebe pesticida smatraju ovo pitanje spornim jer ne bi smele da budu kažnjene usled nove odluke. Pomeranje referentnog perioda na kasniji datum znači da će zemlja koja je već smanjila upotrebu pesticida između 2015. i 2018, recimo, morati da prepolovi ionako manju upotrebu do 2030. godine.

Izvor:Euractiv