banner-image

Proizvođači mleka najavljuju blokade u nekoliko mesta u Srbiji

Vlasnik farme krava Dejan Trajković izjavio je da je uvođenje taksi na uvoz po litru mleka od 15 dinara prihvatljiva mera, ali da je taksa na kačkavalj od 30 dinara po kilogramu „nikakva zaštita“.

Trajković je rekao da proizvođači mleka mesecima zagovaraju da Ministarstvo poljoprivrede uvede paket mera kojima bi se zaštitili proizvođači mleka u Srbiji, a da će pojedinačne mere dati slab efekat.

„Prelevman na litar mleka od 15 dinara je prihvatljiva mera, ali 30 dinara na kilogram kačkavalja znači ‘ništa’. Ta zaštitna mera za kačkavalj morala bi biti bar 350 dinara po kilogramu“, rekao je Trajković iz sela Skorenovac kod Pančeva, povodom uvođenja prelevmana na te proizvode.

Vlada Srbije usvojila je u petak odluku o uvođenju uvozne takse od 15 dinara po litru mleka i 30 dinara po kilogramu za sedam vrsta sireva: ementaler, čedar, edam, tilsit, kačkavalj, masdam i gauda. Ova odluka se primenjuje od danas.
Trajković je rekao da je neophodno uvesti prelevmane na mleko i sve proizvode od mleka da mlekare ne bi manipulisale i uvozile mleko u prahu.
On je rekao da proizvođači mleka, zbog odbijanja države da ispune njihove zahteve, među kojima je zabrana uvoza mleka, osim u slučaju da nedostaje na tržištu i uvođenja minimalne otkupne cene mleka, pripremaju protest.
Istakao je da će protest biti održan za nekoliko dana blokadom nekoliko mesta u Srbiji.
Proizvođači sireva u Srbiji navode da su pred kolapsom, jer se u našu zemlju uvozi sir po dampinškim cenama iz EU.
Ovo nije tržišna utakmica već rat
Dragan Stanimirović iz mlekare Ekomil rekao je za Biznis, a prenosi 021, da je situacija katastrofalna, da se domaći proizvođači okreću uvozu i gase proizvodnju.
„Sir se uglavnom uvozi iz Holandije po cenama od 2,7 evra po kilogramu, a njihova proizvođačka cena je oko šest evra, što znači da je preko 55 odsto damping. Kod nas se nikakve mere ne preduzimaju, što mlekare dovodi do kolapsa. Ja od 15. marta zaustavljam proizvodnju, otkazujem sve mleko“, ističe Stanimirović.
On kaže da su razlozi ovakve sitacije samo ekonomski i da trgovci idu na svoju zaradu jer uvoze sir po nižim cenama.
„Mali proizvođači će teško preživeti. Proizvodimo 25 do 30 tona sira mesečno, mi smo mala porodična firma, a od januara već imamo gubitke od oko 50.000 evra. Kada je reč o proizvodnji sira u Srbiji, troškovi proizvodnje po kilogramu iznose oko 700 dinara, ali se sir prodaje za 500 dinara za kilogram. Na osnovu ovakvih troškova cena sira bi trebalo bi da bude oko 850 dinara da bismo imali ikakvu zaradu”, ocenjuje.
Prema njegovim rečima Holandija zbog ogromne proizvodnje mleka plasira svoje proizvode na evropsko tržište jer su im otkupljivači iz Kine otkazali, na tržište Rusije ne mogu, tako da su tržišni viškovi enormni u EU.
Stanimirović kaže da za proizvođače sireva najnovija odluka Vlade nema veliki značaj.
„To ništa ne znači, jer se uvoze manje količine mleka nego sira. Sir supstituiše velike količine mleka, jedan šleper sira menja 12 šlepera mleka. Te mere će možda malo da ublaže uvoz, ali kada je reč o proizvodnji sira, mnoge mlekare će potpuno ukinuti proizvodnju sira i preći na uvoz umesto proizvodnje. Ovo nije tržišna utakmica već rat“, zaključio je Stanimirović.