banner-image

Na berzi se traži pšenica na zeleno po  21,7 dinara, prodavaca nema

Nedelju za nama, na Produktnoj berzi, obeležile su prve tražnje za novim rodom pšenice i ječma, kao i objava Republičke direkcije za robne rezerve o kupovini do 50.000 tona merkantilne pšenice roda 2022. godine.

Na tržištu se i dalje beleži pad cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Nivo prometa je niži u odnosu na prošlonedeljni i iznosio je 2.075 tona robe.

Finansijska vrednost iznosila je 59.038.750,00 dinara, za 17,16% manje nego sedam dana ranije.

U odnosu na prethodnu nedelju kada je pšenica beležila primat u trgovanju, ove nedelje udeo pšenice u ukupnom prometu bio je znatno manji. Ukoliko izuzmemo ponuđače koji su aplicirali za prodaju robe Direkciji, ponuda hlebnog zrna na tržištu značajno je bila manja nego u prethodnom periodu.

Početkom nedelje pšenica je prometovana po 25,50 din/kg bez PDV-a, da bi krajem nedelje cena iznosila 23.50 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena iznosi 24.50 din/kg bez PDV-a ( 26.95 din/kg sa PDV-om), što je u odnosu na prošlu nedelju pad od 6,68%. Berzanski ugovor za pšenicu na paritetu CPT luka zaključen je po ceni od 25,30 din/kg bez PDV-a. Tokom nedelje izražena je tražnja za pšenicu novog roda, po ceni od 21,70 din/kg bez PDV-a,ali usled izostanka ponude, do zaključenja ugovora nije došlo.

Statistički, kukuruzom se najviše trgovalo. Na strani potražnje najviše interesovanja pokazali su trgovci i izvoznici, dok interesovanje domaćih prerađivača nije bilo naglašeno.

Kukuruzom se trgovalo u cenovnom opsegu od 22,00 do 24,00 din/kg bez PDV-a, uz jasan silazni trend cene tokom nedelje. Ponderisana cena iznosi 22,75 din/kg bez PDV-a ( 25,02 din/kg sa PDVom), što je u odnosu na prošlu nedelju pad od 12,48%.

Sojinim zrnom trgovalo se početkom nedelje po jedinstvenoj ceni od 62,50 din/kg bez PDV-a (68,75 din/kg bez PDV-a), uz obračun kvaliteta, što ujedno predstavlja i ponder cenu. Tokom nedelje aktivnost učesnika na obe strane bila je slaba, a cenovni spred ponude i tražnje dodatno je uticao na obim prometa.

Kada je u pitanju stočni ječam, ponuda večih količina konstantno je bila prisutna na tržištu. Sa druge strane, kupaca gotovo da nije bilo. Prometovano je svega 25t ječma, sa hektolitrom 60kg, čija je cena iznosila 26,00 din/kg bez PDV-a.

Od ostalih roba, beležimo trgovanje suncokretovom sačmom sa 33% proteina po 38,30 din/kg bez PDV-a.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Jačanje evra prema dolaru, koje je započelo početkom nedelje, podiglo je paritet na najviši nivo od početka februara. Tržišta i dalje nastavljaju sa trendom snižavanja.

Jačanje evra prema dolaru, koje je započelo početkom nedelje, podiglo je paritet na najviši nivo od početka februara. Pad cena pšenice utiče i na ostale žitarice, uključujući kukuruz. Ipak, učesnici na tržištu pažljivo prate ruske objave. Ta zemlja može podstaći kupovine pod programom nacionalnih rezervi da bi imala koristi od velikih kolličina i padajućih cena. Kod uljarica, uprkos oštrom padu cena palminog ulja i soje, uljana repica je blago jačala posle nedavnih većih gubitaka.

U Indiji, posle perioda visokih temperatura, sada obimne kiše oštećuju useve pred žetvu. Očekuje se korekcija procene proizvodnje.

U Čikagu su cene svih roba u padu zbog povlačenja fondova. Cene pšenice ponovo slabe, uprkos neizvesnosti oko roda 2023. sa preteranim kišama u Indiji ili sa proizvodnjom u Ukrajini između samo 15 i 16 mil t.

Kada jepitanju soja, cene za ugovor sa majskim prispećem su na najnižem nivou od oktobra. Nedeljne prodaje soje su bile razočaravajuće sa samo 152.500 t. Nedeljne prodaje pšenice su takođe bile ispod očekivanja trgovaca, sa nivoom od 125.600 t. Kod kukuruza uprkos volatilnosti, cene su uspele da se stabilizuju.

Nedavni trend snižavanja je podstakao izvozne aktivnosti, sa nedeljnim prodajama kojeprelaze 3,09 mil t i sa jučerašnjom najavom novihprodaja za Kinu