banner-image

Trgovina poljoprivredno-prehrambenim proizvodima u EU 401,5 milijardi evra

Trgovina poljoprivredno-prehrambenim proizvodima u EU u 2022. godini iznosila je ukupno 401,5 milijardi evra, sa pozitivnim trgovinskim bilansom od 58 milijardi evra, saopštila je Evropska komisija. 

Uprkos globalnom porastu cena, obim poljoprivredno-prehrambenih proizvoda kojima se trguje nije opao, a povremeno se čak i povećavao. Evropska unija ostaje najveći svetski trgovac poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, poznatim po svom kvalitetu i konkurentnosti. Široka mreža trgovinskih odnosa i sporazuma EU omogućila je diverzifikaciju trgovinskih partnera kako bi se prevazišli izazovi tokom cele godine nastali ruskom invazijom na Ukrajinu, ocenjuje Brisel.

Vrednost izvoza za godinu porasla 30 odsto 

U 2022. godini, izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU dostigao je 229,8 milijardi evra, što je povećanje od 31 odsto u poređenju sa 2021. Žitarice i proizvodi od žitarica i proizvodi za mlevenje najviše su porasli u ukupnom izvozu EU. Ovi proizvodi su predstavljali sedam odsto i 10 odsto izvoza EU, respektivno. U skladu sa svojom posvećenošću globalnoj bezbednosti hrane, EU povećava izvoz pšenice u ekonomije u razvoju. Najvažnije destinacije bile su Alžir (4,9 miliona tona), Maroko (4,1 miliona tona), Egipat (2,9 miliona tona) i Nigerija (2,5 miliona tona).

Jedan od primarnih izvoznih proizvoda EU ostaju mlečni proizvodi sa izvozom u vrednosti od 20,4 milijarde evra u 2022. Svinjsko meso je takođe ostalo najveći izvozni proizvod od mesa u prošloj godini sa 13,8 milijardi evra, uprkos padu kineske tražnje.

Što se tiče trgovinskih partnera, Velika Britanija je i dalje prva destinacija za izvoz iz EU, predstavljajući petinu ukupnog izvoza EU. Sjedinjene Države su na drugom mestu, sa 13 odsto izvoza EU ​​2022. godine, a zatim sledi Kina sa sedam odsto ukupnog izvoza EU.

I uvoz porastao 30 odsto

U 2022. godini uvoz u EU je porastao za 32 odsto u odnosu na 2021. u vrednosnom smislu. To predstavlja 172 milijarde evra uvoza. Ovo je u velikoj meri posledica povećanja globalnih cena, posebno proizvoda od uljarica i kafe. Prva kategorija uvoznih proizvoda su uljarice i bjelančevine od kojih je EU uvezla 25,8 milijardi evra 2022. Porast globalnih cena kombinovan je sa sve većom potrebom za uvozom suncokreta i soje zbog letnje suše 2022. godine. Ovo je takođe bio slučaj sa uvozom kukuruza kako bi se kompenzovao pad domaće proizvodnje u EU.

Inače, voće i orašasti plodovi, kao i kafa, čaj, kakao i začini ostaju 2. i 3. vodeća poljoprivredno-prehrambena kategorija uvezenih u EU u vrednosnom smislu, koje su značajno porasle u odnosu na 2021. dok su količine ostale relativno stabilne.

Brazil ostaje prvi izvor uvoza za EU, koji predstavlja 12 odsto ukupnog uvoza EU. Velika Britanija je na drugom mestu, sa devet odsto uvoza u EU 2022. Ukrajina je pretekla SAD 2022. kao treći uvozni izvor poljoprivredno-prehrambenog uvoza u EU.