banner-image

Mlekare obustavljaju otkup, farmeri očajni: Za mesec dana čeka nas uništenje

Pojedini proizvođači mleka – ukupno 42 iz Banjana i još 16 okolnih sela, od 1. maja neće imati kome da prodaju svoje mleko. Mlekara ih je u petak obavestila da za dva dana od njih više – neće otkupljivati mleko.

Milija Palamarević iz Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije za N1 kaže da su već bezbroj puta ukazivali da će to ovoga doći. „Za mesec dana imaćemo potpuno rasulo, jer država i dalje uvozi mleko, tržište je prezasićeno, a trgovci zaračunavaju sto procentne marže“, kaže Palamarević.

„Mlekara je u petak obavestila prevoznika, koji dnevno od proizvođača do mlekare preveze šest tona mleka, da od 1. maja prestaje da otkupljuje mleko od 42 proizvođača. Od čega će da žive te porodice i šta će da rade sa svojim mlekom“, upitao je Palamarević.

Zbog velikog uvoza mleka, mlekare, dodaje, imaju toliko mlečnih proizvoda na stanju da ne mogu da funkcionišu.

„Imamo proizvođače kojima mlekare plaćaju jedva 25 dinara otkupnu cenu. To nije dovoljno ni da prehrani kravu koja mu daje mleko“, ukazuje naš sagovornik na teško stanje u mlekarstvu.

On podseća da su proizvođači mleka najavili da će doći za Beograd da prospu mleko kod Predsedništva.

„Država hoće da nas sve uništi. Bezbroj puta smo ukazivali šta će da nas zadesi. Za mesec dana imaćemo potpunu obustavu otkupa mleka u celoj Srbiji. Mleko se i dalje uvozi, a tržište je prezasićeno. Trgovci zaračunavaju stoprocentne marže. Sir koji ima proizvodnu cenu 500 dinara u radnji je 1.000 i 1.300 dinara. A država od svega ubira PDV“, ukazuje Palamarević.

On podseća da kada pada kupovna moć i prodaja automatski staje.

„Uvezli su dva miliona kilograma kačkavalja prethodnog meseca, a uvoz mleka u prahu je dvostruko povećan, a mi ne znamo šta ćemo sa našim. Svi južno od Save i Dunava u ozbiljnom su problemu i u roku od mesec dana nam sledi uništenje, jer nijedan proizvođač neće imati više kome da proda mleko“, upozorava Milija Palamarević.

Neko, kaže, mora da reaguje po hitnom postupku.

„Tražimo da se reguliše tržište inači svi odosmo u propast“, kaže on.

U ministarstvima, dodaje, obećavaju, ali na tome ostaje.

„I ministarka i premijerka pre 10 dana obećale su da će ograničiti marže u trgovinskim lancima i rešiti problem, ali od toga nema ništa. Potrebna je ili zabrana uvoza ili hitno uvođenje prelevmana. U trgovinama je zbog marži sve duplo skuplje nego što treba da bude. Država je slabija od stranih trgovinskih lanaca, ne sme da utiče na smanjenje marži, a oni posluju sa stoprocentnom zaradom, što sve ide na uništenje domaćih proizvođača“, upozorio je Palamarević.