banner-image

U EU rastu i uvoz i izvoz poljoprivrednih proizvoda

Izvoz i uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u EU ostali su na visokom nivou u januaru 2023. u poređenju sa januarom 2022. dostigavši ukupno 31,8 milijardi evra. U vrednosnom smislu, izvoz iz EU dostigao je 18 milijardi evra, a uvoz iz EU 13,8 milijardi evra. Ovo je rezultiralo još jednim pozitivnim trgovinskim bilansom za EU ​​od 4,2 milijarde evra.

Ovo su glavni nalazi najnovijeg mesečnog izveštaja o trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima koji je objavila Evropska komisija.

Izvoz

U januaru 2023. EU je izvezla uglavnom proizvode od žitarica i proizvode za mlevenje (1,9 milijardi evra, +28% u odnosu na prethodnu godinu). Generalno, izvoz žitarica je takođe neznatno povećan u odnosu na prošlu godinu (+4%) i dostigao je 1,1 milijardu evra. Zahvaljujući snažnom izvozu, trgovinski bilans EU za žitarice je tog meseca dostigao 619 miliona evra. Izvoz mlečnih proizvoda je takođe veći nego u januaru 2022. (+19%) i dostigao je 1,6 milijardi evra, najviše zahvaljujući siru i mleku u prahu.

Što se tiče destinacija, Ujedinjeno Kraljevstvo je ostalo daleko prva destinacija u izvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU, sa 22% ukupnog izvoza. Sjedinjene Države su bile druge, sa 11%, a Kina je ostala treća sa 7%.

Uvoz

U januaru 2023. uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u EU dostigao je 13,8 milijardi evra (+1,3 milijarde evra iz godine u godinu, +10%).

Brazil je ostao prvi uvozni izvor za EU, predstavljajući 10% ukupnog uvoza. Iz Brazila je uvoz kukuruza u EU najviše porastao u poređenju sa januarom 2022. (+259%, 144 miliona evra). To je odgovaralo povećanju od 448 hiljada tona. Ukrajina je tog meseca postala drugi izvor uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u EU. U poređenju sa prošlom godinom, uvoz u EU iz Ukrajine porastao je za 16 odsto i dostigao 1,2 milijarde evra. Iako je i dalje visok, uvoz žitarica u EU iz Ukrajine opao je drugi mesec zaredom u januaru, dostigavši vrednost od 608 miliona evra.