banner-image

Šta sve rade dronovi u poljoprivredi

Precizna poljoprivreda, u kombinaciji sa upotrebom dronova, transformiše tradicionalne poljoprivredne prakse i otvara novo doba efikasnosti, održivosti i produktivnosti. Korišćenjem naprednih tehnologija, farmeri su sada opremljeni najsavremenijim alatima za optimizaciju upravljanja usevima, smanjenje rasipanja resursa i unapređenje ukupnih prinosa. Spajanje tehnika precizne poljoprivrede i tehnologije dronova predstavlja revolucionarno rešenje za suočavanje sa izazovima savremene poljoprivrede.

Dronovi igraju značajnu ulogu u savremenoj poljoprivredi nudeći niz mogućnosti koje pomažu u različitim poljoprivrednim aktivnostima. Evo nekih uobičajenih primena dronova u poljoprivredi:

Praćenje useva: Dronovi opremljeni kamerama ili multispektralnim senzorima mogu da snimaju slike polja visoke rezolucije iz vazduha. Ove slike se mogu koristiti za praćenje zdravlja useva, otkrivanje nedostataka hranljivih materija, identifikovanje zaraze štetočinama i korovom i procenu ukupnog rasta biljaka. Poljoprivrednici mogu dobiti podatke u realnom vremenu o stanju svojih useva, što im omogućava da preduzmu pravovremene i ciljane akcije.

Precizno prskanje: Dronovi opremljeni prskalicama mogu precizno da nanose đubriva, pesticide i herbicide na useve. Ovaj ciljani pristup smanjuje upotrebu hemikalija i minimizira uticaj na životnu sredinu. Dronovi mogu autonomno da se kreću kroz polja, prilagođavajući svoje obrasce prskanja na osnovu GPS koordinata ili podataka senzora.

Mapiranje useva i snimanje: Dronovi mogu da kreiraju detaljne mape i 3D modele poljoprivrednog zemljišta. Korišćenjem naprednih tehnika snimanja kao što je fotogrametrija, dronovi mogu da prikupljaju topografske podatke, mere nadmorsku visinu polja i identifikuju varijacije u sastavu tla. Ove mape i modeli pomažu poljoprivrednicima u optimizaciji navodnjavanja, planiranju sistema za odvodnjavanje i primeni tehnika precizne poljoprivrede.

Upravljanje navodnjavanjem: Dronovi mogu da procene nivoe vlage u zemljištu i identifikuju područja koja zahtevaju navodnjavanje. Analizom podataka prikupljenih od senzora ili termalnih kamera, bespilotne letelice mogu da pruže poljoprivrednicima uvid u optimalni raspored navodnjavanja, pomažući u očuvanju vodnih resursa i poboljšanju prinosa useva.

Sadnja i sejanje: Neki dronovi su sposobni da samostalno sade, seju ili raspršuju korisne insekte za oprašivanje. Preciznom distribucijom semena ili mladih biljaka na velikim površinama, dronovi pomažu u procesu sadnje, štedeći vreme i rad.

Praćenje stoke: Dronovi opremljeni termalnim kamerama mogu da nadgledaju stoku tako što pružaju poglede na ispašu iz vazduha, otkrivaju nestale životinje ili identifikuju znake bolesti ili nevolje. Ovo pomaže farmerima da efikasnije upravljaju svojim stadima i poboljšava dobrobit životinja.

Sve u svemu, dronovi nude poljoprivrednicima isplativo i efikasno sredstvo za prikupljanje poljoprivrednih podataka, poboljšanje donošenja odluka i optimizaciju poljoprivrednih praksi.

Precizna poljoprivreda zasniva se na korišćenju podataka i preciznoj primeni resursa tokom čitavog ciklusa proizvodnje useva.

Nedavni napredak u preciznoj poljoprivredi leži u integraciji dronova kao neprocenjivih alata za prikupljanje podataka i praćenje farmi. Opremljeni kamerama visoke rezolucije, multiregionalnim senzorima i LiDAR tehnologijom, dronovi mogu snimiti detaljne slike useva, proceniti zdravlje vegetacije, otkriti rane znakove bolesti i analizirati uslove zemljišta.

Jedna od značajnih prednosti dronova u preciznoj poljoprivredi je njihova sposobnost da brzo i efikasno pokriju velike površine. Korišćenjem autonomnih putanja leta i naprednih GPS sistema, dronovi mogu mapirati polja, identifikovati specifična problematična područja i ciljano intervenisati. Ovo ne samo da štedi dragoceno vreme za farmera, već smanjuje nepotrebnu upotrebu resursa, smanjujući ekološki uticaj povezan sa tradicionalnom proizvodnjom.

S. Kuprešanin