banner-image

Krajem juna saznaćemo da li Srbija dobija prvi superklaster u oblasti poljoprivrede

Nakon što su, u okviru projekta Srbija inovira, koji uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) sprovodi ICT Hub, odabrana 4 tehnološka domena sa najvećim razvojnim potencijalom: Visoka tehnologija u poljoprivredi i industriji hrane, Gejming okruženje i virtuelna realnost, Web 3 i blokčejn tehnologije i Napredna rešenja u medicinskoj tehnologiji i biotehnologiji, pilot superklasteri su okupili relevantne aktere i započeli sa radom na razvoju oblasti.

Sada, nakon godinu dana njihovog vrednog rada, očekuje nas izbor onog koji će pokazati najveći potencijal i najbolje rezultate i koji će postati PRVI SRPSKI SUPERKLASTER. Izbor se očekuje krajem juna meseca 2023. godine, a do tada, rezimiramo šta su to pilot superklasteri do sada ostvarili.

Konzorcijum oformljen u domenu Visoke tehnologije u poljoprivredi i industriji hrane – AgTech Serbia, nastoji da omogući poljoprivrednom sektoru Srbije da na najbolji način iskoristi kontakte, znanje, resurse i aktivnosti članova kako bi digitalno transformisao svoje poslovanje i učinio ga održivijim i konkurentnijim na domaćem i inostranom tržištu. Čini ga 17 organizacija, od kojih 4 startapa, 5 zrelih kompanija, nacionalnih poljoprivrednih giganta, 3 akademske institucije iz više gradova, kao i 5 organizacija višestruke podrške.

Organizacije u okviru ovog superklastera udružile su svoje resurse u saradnji i obezbeđivanju visoko inovativnih rešenja za globalno tržište i podržavanju veće apsorpcije inovacija u srpskoj poljoprivredno-prehrambenoj industriji. Da bi se to postiglo, ovaj pilot radi na omogućavanju okruženja potrebnog za faze testiranja, kreiranju akceleratora po meri za AgTech projekte i kreiranju novih studijskih programa.

Akceleratorski program za razvoj AgTech startapa

Ono što je obeležilo godinu dana rada ovog pilot superklastera jeste akceleratorski program prilagođen potrebama AgTech startapa u Srbiji u okviru kog svi koji imaju ideju i/ili preduzetnički poduhvat mogu da se obrate ekspertima, dobiju vredna znanja i unaprede svoje poslovanje  kroz mentorstvo, pristup izvorima finansiranja, studijske posete, itd. Takođe, osnovan je i Centar za eksperimente i pilot projekte gde se sreću ponuda i potražnja za inovacijama u poljoprivredi. Najvažniji segment rada Centra jeste platforma koja će na jednom mestu sistematizovati skup kompanija koje razumeju potrebu za digitalnom transformacijom i žele da testiraju u validaciji rešenja koja dolaze iz nauke, kao i startapa širom sveta.

Razvoj prvog Agri-tech programa na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu

Uz edukacije, prakse, takmičenja i treninge, nastupe na sajmovima i programe podrške razvijano je inovativno okruženje za uključivanje AgTech talenata i eksperata, ali i edukaciju i razvoj ove grane industrije. Rad ovog pilota obeležava i stručno kreiranje, administracija i pokretanje specijalizovanog      master studijskog programa „Digitalizacija u poljoprivredi i proizvodnji hrane“ na jednoj od akreditovanih visokoškolskih ustanova u Srbiji iz oblasti tehničko-tehnoloških nauka, Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu.

Izrada prvog izveštaja o AgTech ekosistemu

Kao rezultat kreiran je i sveobuhavan izveštaj o stanju AgTech industrije, koji ima za cilj da pruži osnovne informacije o AgTech ekosistemu u Srbiji, vrednosti industrije, podsticajima za rast i razvoj, ključnim akterima i potencijalima za međunarodnu saradnju. Izveštaj AgTech industrije pomaže da se bolje razume i pozicionira domaći AgTech ekosistem u zemlji i inostranstvu.

Ne manje važna činjenica je da je čak 7 startapa već lansiralo nove agri-tech proizvode na tržište.

Da li je to dovoljno da ova oblast bude izabrana da postane #1 SRPSKI SUPERKLASTER? Saznaćemo uskoro!

Pičing sesije, na kojima će predstavnici sva četiri pilot superklastera prezentovati svoj rad stručnom žiriju biće održane 26-27. juna 2023. godine, nakon čega će žiri doneti odluku o tome koji pilot postaje #1 srpski superklaster.