banner-image

Afrička svinjska kuga u 18 sela u Srbiji, jedini način da se spreči – ubijaje zaraženih svinja

Afrička svinjska kuga (ASK) je od 10. maja ove godine do danas registrovana u 18 mesta u Srbiji. Na dve lokacije – lovišta Sopotska kosa i Pančevački rit bolest je otkrivena i kod divljih svinja. 

Afrička kuga svinja je virusna bolest koja pogađa domaće i divlje svinje, nije opasna po zdravlje ljudi, a jedini način da se spreči dalje širenje bolesti jeste ubijanje zaraženih životinja.

Ova bolest je 10. maja otkrivena u poljoprivrednom domaćinstvu u selu Krepoljin u Žagubici, u Braničevskom okrugu. Potom je, 1. juna, detektovana u selu Jabuka u okolini Pančeva, u Južnobanatskom okrugu.

ASK se, posle Jabuke, naselja na području Grada Pančeva, pojavila i susednom selu Glogonj, gde je, kako je preneo Dnevnik, do sada uništeno oko 40 svinja od oko 350 grla, koliko se procenjuje da ima svinja u selu. Obolele svinje nalaze se u domaćinstvima koja životinje drže za sopstene potrebe, dva do tri grla, a u selu nema registrovanih velikih farmi.

Odmah po pojavi bolesti Uprava za veterinu proglasila je područja u poluprečniku od deset kilometara oko Jabuke ugroženim. Na području Grada Pančevo to su Glogonj, Kačarevo i Pančevo, Crepaja u opštini Kovačica, potom Sefkerin na teritoriji opštine Opovo i Ovča na teritoriji opštine Palilula – Grad Beograd.

Evo gde je sve od maja do danas otkrivena afrička svinjska kuga u Srbiji:

Od 15. decembra 2019. godine, posle više od tri decenije, nema vakcinacije protiv klasične bolesti svinja u Srbiji. 

Bez pronalaska vakcine protiv afričke kuge svinja, nemoguće je suzbiti bolest svinja koju prenose divlje svinje. Ukoliko se virusom zarazi samo jedna životinja, treba na human način uništiti celokupno stado i ostala u okolini,  izjavio je ranije prof. dr Dejan Krnjaić, ekspert UN za ovu oblast, o ovom problemu Srbije danas.

Po njegovim rečima, ne postoji opasnija i lukavija bolest pošto virus može dugo da boravi u krvi svinja, a da se ne primeti da su zaražene. Zato je potrebno dugo primenjivati sistem organizovane kontrole tova. To podrazumeva da se životinje drže u zatvorenom prostoru, izolovane i da ljudi koji ih hrane imaju zaštitnu opremu i odeću.

U Srbiji je samo 2022. godine registrovano 258 slučajeva u 107 gazdinstava u južnom i istočnom delu zemlje – afričke kuge svinja.

S. Kuprešanin