banner-image

Mačke više prenose toksoplazmozu tamo gde su ljudi gušće naseljeni

Otkriveno je da divlje mačke i mačke lutalice izlučuju više parazita toksoplazmoze u oblastima gusto naseljenim ljudima, piše NIV „Novi Sad“ na svojoj FB stranici.

U jednom istraživanju je otkriveno da divlje mačke i mačke lutalice koje žive u oblastima sa većom gustinom ljudske populacije imaju tendenciju da oslobađaju,  veću količinu parazita koji izaziva toksoplazmozu. Studija takođe pronalazi vezu između varijacije temperature životne sredine i izlučivanja parazita. Sophie Zhu sa Kalifornijskog Univerziteta Davis i kolege su prezentovale ove nalaze u časopisu PLOS ONE 21. juna.

Toksoplazmoza je blaga do teška bolest uzrokovana Tokoplasma gondii, koja može zaraziti toplokrvne kičmenjake, uključujući ljude i mnoge divlje ili domaće životinje- na primer, mačke, ovce, miševe, ptice.

Uglavnom se T. gondii prenose divlje i domaće mačke koje izlučuju parazit u određenoj fazi svog životnog ciklusa. Međutim, prethodna istraživanja su se prvenstveno fokusirala na izlučivanje ocista T. gondii od domaćih mačaka, a manje je bilo poznato kakva je situacija kod divljih mačaka i lutalica.

Kako bi bolje razumeli ispuštanje T. gondii, Zhu i kolege su analizirali podatke iz 47 ranije objavljenih studija o divljim mačkama, kao što su pume, i risovi i domaće mačke koje nisu u vlasništvu, uključujući mačke lutalice, koje su na hranili ljudi, kao i divlje mačke koje ne hrane ljudi. Podaci su obuhvatili regione širom sveta, a istraživači su ispitali niz faktora vezanih za ljude i klimu koji bi potencijalno mogli biti povezani sa izlučivanjem T. gondii.

Analiza je pokazala da je veći stepen izlučivanja T. gondii primećen na mestima sa većom gustinom ljudske populacije. Takođe se pokazalo da su veće srednje dnevne temperaturne fluktuacije dovodile do većeg stepena oslobađanja parazita, posebno kod domaćih mačaka, i da su više temperature u najsušnijem kvartalu godine bile povezane sa manjim oslobađanjem kod divljih mačaka, što se dovodi u vezu sa širenjem ovog parazita.

Na osnovu ovih nalaza, istraživači sugerišu da bi trebalo da se da naprave strategije upravljanja populacijama divljih mačaka kako bi se smanjio prenos T. gondii.