banner-image

Hladno presovana ulja – Porodični posao za budućnost dece započet od nule

Danas želimo da vas upoznamo sa neverovatno hrabrom i vrednom porodicom iz Bečeja. Ana Lučev i Željko Nićin imaju šestoro dece i uspešno su razvili firmu koja se bavi proizvodnjom hladno presovanih ulja, biljnih putera i proteinskih brašna, i to bez predznanja. Sa nama su podelili priču o svom putu koja će mnogima dati vetar u leđa, kao i korisne savete o poslu u situaciji kada ceo posao morate da radite – sami.

Ana Lučev i Željko Nićin blagosloveni su najvećim bogatstvom koje jedan čovek može da traži od života – imaju šestoro dece uzrasta od jedne do sedamnaest godina. Njihov glavni cilj je da decu izvedu na pravi put i da ih obezbede u nesigurnoj budućnosti.

Vođeni najjačom motivacijom na svetu, zajedno su osnovali i vode firmu Omega Oil koja se bavi proizvodnjom hladno presovanih ulja, biljnih putera i proteinskih brašna. Kako nam priča naša sagovornica Ana, pre toga su radili potpuno drugačije poslove.

– Pre nego što smo počeli da se bavimo ovim poslom, ja sam se bavila modom; 15 godina sam bila vlasnica krojačkog modnog studija, a suprug je radio kao komercijalista u jednoj uspešnoj firmi u Bečeju. Iako smo bili zadovoljni našim poslovima i primanjima, imali smo želju da započnemo sopstveni posao koji bi u budućnosti mogli da ostavimo deci. Posao smo počeli bez ikakvog znanja o procesu ceđenja ulja, bez ikakvog kapitala, bukvalno od nule – priča nam Ana.

Proizvodnja je započeta u jednoj prostoriji u sklopu kuće. Sada, Ana i Željko imaju objekat sa hladnjačom površine oko 150 kvadrata.

– Prve dve godine smo radili preko gazdinstva – tako su nam troškovi bili manji. Sredinom 2019. godine, u najtežem finansijskom periodu za nas, hrabro smo odlučili da registrujemo firmu kako bismo prihvatili jedan veći posao koji nam se nudio, jer nismo hteli da propustimo priliku – priča nam Ana.

Sve rade sami, bez radnika

Sve faze u poslu Ana i Željko sami rade: od nabavke sirovina, preko proizvodnje i pakovanja do prodaje, a u pomoć im priskaču starija deca.

– Još uvek nemamo radnike i prinuđeni smo da jako puno radimo da bismo našoj deci omogućili sve što im je potrebno. Vidite, u našoj državi porodice nemaju nikakvu finansijsku podršku za peto i šesto dete a u našem slučaju ni za četvrto, jer nam je dete rođeno pre donošenja novog Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom. Zato suprug radi od ujutru do uveče a ja, iako sam trenutno na porodiljskom odsustvu, prvo odradim jednu smenu u našoj firmi, pa tek onda prelazim na ostale obaveze i kućne poslove – objašnjava Ana.

Kada imate kvalitetan proizvod i ovako puno radite – posao mora da napreduje.

– Kvalitetom zadržavate kupce a uvek imate priliku da nađete nove kupce i tako stalno povećavate proizvodnju. Prve godine preradili smo 9 tona suncokreta a ove godine ćemo preraditi oko 20 tona, od kojih se dobije oko 7.000 litara suncokretovog ulja. Za sledeću sezonu moramo da uzmemo još više suncokreta. Pored suncokretovog ulja proizvodimo i ulje lana, tikve golice, maka, lešnika, badema, susama, koštice kajsije, čia semena i crnog kima – navodi Ana.

Kupci najčešće dolaze kod njih kući, gde im je i firma. Sve više proizvoda prodaju i preko Interneta. Ovaj vid prodaje, kako kaže naša sagovornica, puno im je pomogla, prvenstveno oglašavanje preko Fejsbuka i učešće u grupama u kojima su ljudi koji cene kvalitet domaće proizvodnje.

Četiri zlatne medalje Novosadskog sajma

Kvalitet njihovih proizvoda je prepoznao i stručni tim Novosadskog sajma koji već četvrtu godinu zaredom nagrađuje Anu i Željka zlatnim medaljama, i to za: ulje tikve golice (2020 god.), ulje suncokreta (2021 god.), kikiriki puter (2022 god.) i lešnikov puter (2023 god.).

– Naša ulja su nerafinisana, dobijena postupkom hladnog presovanja u kojem se pužnim presama mehaničkim putem izdvaja ulje iz semena, pri temperaturama koje ne prelaze 40 stepeni. Na taj način ulja zadržavaju sve korisne sastojke i nutritivne vrednosti kojima seme prirodno obiluje i mnogo su bolji izbor od rafinisanih ulja koja se kupuju po marketima – objašnjava nam Ana.

Posao zbog kojeg opstaju mnogi poljoprivredni proizvođači

Ana i Željko su motor čitavog sistema proizvodnje koji uključuje mnoge porodice. U njihovom vlasništvu je samo jedan hektar zemlje koji obrađuju. Jedan deo sirovina nabavljaju od pouzdanih bečejskih poljoprivrednih proizvođača sa kojima, kako Ana navodi, imaju izuzetno dobru saradnju, dok ostatak kupuju iz okolnih vojvođanskih mesta, osim sirovina koje se ne proizvode u Srbiji i koje moraju da uvoze.

Za razvoj posla zaslužna – deca

– Naša deca se već godinama aktivno bave sportom i to nam je jako bitno. Najstariji sin se vrlo posvećeno bavi plivanjem. Dva puta je kao član reprezentacije Srbije predstavljao našu zemlju u inostranstvu.  Zbog napornih treninga, u trajanju od tri sata dnevno, potrebna mu je i pojačana ishrana. Čitajući o ishrani sportista došli smo na ideju da, pored hladno presovanih ulja, počnemo da pravimo biljne putere od orašastih plodova koji su izuzetno dobri za sportiste. Danas naša proizvodnja biljnih putera je široka: proizvodimo puter od kikirikija, lešnika, badema, suncokreta, bundeve  i indijskog oraha. Naši puteri se prave isključivo od čistih sirovina bez ikakvih dodataka. Pravimo ih u manjim količinama i češće da bismo bili sigurni da su uvek sveži – objašnjava nam Ana.

Za analize proizvoda i savete oko deklarisanja, Ana od srca preporučuje Tehnološki fakultet u Novom Sadu i njihovu FINS laboratoriju. Kada im je neka analiza potrebna hitno, jako dobru saradnju imaju sa SP laboratorijom u njihovom gradu.

– Naša ideja je bila da napravimo mali porodični posao koji će održati porodicu na okupu. Jako je važan svaki vid podrške svim malim proizvođačima koji imaju kvalitetan proizvod i spremni su da ulože puno rada, jer se osnaživanjem njihovog posla osnažuju i cele porodice pa i šire, lokalna zajednica i celo društvo – zaključuje Ana.

Novinarka: Tijana Todorović
Sagovornica i autorka fotografija: Ana Lučev, Omega Oil