banner-image

U Srbiji urađeno 290.000 aktivnih nadzora na afričku kugu svinja

Do danas je na teritoriji Republike Srbije izvršeno oko 290.000 aktivnih nadzora kod domaćih i divljih svinja, od strane ovlašćene veterinarske službe i uzorkovano je preko 12.000 uzoraka krvi na brisu i briseva organa za molekularna ispitivanja na afričku kugu svinja (AKS).

Uprava za, veterinu MPŠV služba sprovodi nadzor na gazdinstvima sa svinjama, prema planu u kontinuitetu.

Trenutno se u Republici Srbiji osim aktivnog i pasivnog nadzora kod domaćih svinja, sprovodi i monitoring na AKS kod divljih svinja na celoj teritoriji zemlje osim područja koje je proglašeno zaraženim (inficiranim) gde se sprovode mere u skladu sa donetim Rešenjima u cilju suzbijanja bolesti.

Kod domaćih svinja u 2023. godini prvi slučaj je potvrđen je 04.01.2023. godine u opštini Bosilegrad, Pčinjski upravni okrug. Uprava za veterinu je u 2023 godini donela 58 rešenja o proglašenju zaraženog i ugroženog područja od AKS kod domaćih svinja. Do danas je  na 617 gazdinstava na teritoriji 26 opštine u 10 Upravnih okruga (Pčinjski, Braničevski, Pomoravski, Podunavski, Moravički, Južnobanatski, Borski, Srednjebanatski, Zaječarski i Grad Beograd) potvrđeno 1083 slučajeva AKS kod domaćih svinja, od čega je 491 uginulih svinja. U zaraženim gazdinstvima izvršena je eutanazija 4551 svinja sa neškodljivim uklanjanjem i dezinfekcijom gazdinstva.

Za uginule i ubijene svinje predviđena je puna finansijska nadoknada vlasnicima životinja po hitnom postupku.

Afrička kuga svinja (AKS) je kontagiozna virusna bolest domaćih i divljih svinja. Glavni izvor bolesti su divlje svinje, a kada se jednom bolest prenese na domađe svinje, glavni faktori koji povećavaju rizik od širenja su neadekvatne merama biološke sigurnosti i ljudsko ponašanje.

U toku 2023. godine bolest je dijagnostikovana u sledećim zemljama regiona: Rumuniji, BIH, Hrvatskoj, Nemačkoj, Italiji, Grčkoj, Severnoj Makedoniji i kod divljih svinja u Mađarskoj, Bugarskoj, Slovačkoj i Češkoj, sa velikim brojem žarišta.

Bolest se širi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, ishranom svinja pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane, kontaminiranom hranom i vodom, odećom i obućom, kontaminiranim predmetima i opremom, prevoznim sredstvima, stajnjakom, leševima uginulih i zaklanih životinja, glodarima, insektima.

Za ovo oboljenje svinja ne postoji specifična terapija niti imunoprofilaksa.

Apel vlasnicima:

  • postavite dezbarijere na ulazu i izlazu u objekat gde se drže svinje 2% rastvor žive sode
  • obavezno prijavte svake bolesne ili uginule domaće ili divlje svinje nadležnom veterinaru;
  • ne hranite svinje pomijama;
  • izbegavate pašno držanje svinja;
  • sprečite direktan kontakt sa divljim svinjama ;
  • osobe koje su bile u kontaktu sa divljim svinjama moraju dobro oprati i dezinfikovati odeću i obuću;