banner-image

Na Berzi počela kupovina pšenice za Robne rezerve

Nedelju za nama na robno – berzanskom tržištu obeležio je početak kupovine do 200.000 tona merkantilne pšenice rod 2023. godine domaćeg porekla od strane Republičke Direkcije za robne rezerve.

Pored toga, ukidanje sporazuma o izvozu žita preko Crnog mora uticalo je na svetska tržišta i dovelo do pomeranja cena na svetskim berzama, što je posledično imalo odjek i na našem tržištu.

Tokom ove nedelje preko Produktne berze prometovano je 4.925,00 tona robe, što je za 16,43% više u odnosu na prošlonedeljni ukupan obim prometa. Finansijska vrednost prometa iznosila je 125.910.500,00 dinara, što je u odnosu na proteklu nedelju rast od 24,75%.

Kao i prethodne nedelje, pšenica je bila dominantna kultura u trgovanju, a cene gotovo svih poljoprivrednih proizvoda zabeležile su rast.

Za razliku od prethodne dve nedelje, kada je tržište kukuruza bilo izuzetno mirno, ove nedelje smo zabeležili povećanje aktivnosti na ovom tržištu. Početkom nedelje kupci su bili povučeni i nisu pokazivali veće interesovanje, da bi se krajem nedelje aktivirali i iskazali veću tražnju za kukuruzom. Na strani ponude smo tokom čitave nedelje beležili veću aktivnost.

Kukuruzom se trgovalo u širokom cenovnom rasponu od 20,70 do 22,50 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od pariteta i analize na aflatoksin. Ponder cena iznosila je 21,46 din/kg bez PDV-a (23,60 din/kg sa PDV-om), što u odnosu na prošlu nedelju predstavlja cenovni rast od 4,66%. Kukuruzom se trgovalo i na paritetu CPT kupac po ceni od 22,50 din/kg bez PDV-a.

Početak kupovine merkantilne pšenice rod 2023. godine od strane Republičke direkcije za robne rezerve uticao je na povećanje aktivnosti na ovom tržištu. Prvog dana u nedelji ponuda pšenice je bila slaba, da bi zatim došlo do povećanja aktivnosti na strani ponude, ali i na strani tražnje. Kao i protekle nedelje, pšenica je i ovaj put zauzela primarno mesto u trgovanju sa 63% učešća u ukupnom obimu prometa. Pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 22,00 do 23,00 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta. Ponder cena iznosila je 22,50 din/kg bez PDV-a (24,75 din/kg sa PDV-om), te se beleži uzlazni trend cene od 8,53%.

Trgovalo se takođe i pšenicom sa preuzimanjem do 31.8.2023. po ceni od 21,50 do 22,00 din/kg bez PDV-a.

Tržište soje je tokom cele nedelje bilo mirno uz veću ponudu u odnosu na tražnju. Krajem nedelje zaključen je berzanski ugovor za sojino zrno po ceni od 61,50 din/kg bez PDV uz obračun kvaliteta (67,65 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja i ponder cenu.

Kada posmatramo tržište uljane repice rod 2023. godine, tokom cele nedelje beležimo povećanu tražnju, dok je ponuda bila slaba ili je potpuno izostajala. Uljanom repicom se trgovalo po ceni 46,89 din/kg bez PDV-a (51,58 din/kg sa PDVom), što je ujedno i ponder cena. Primetan je cenovni rast u odnosu na prošlu nedelju od 12,17%.

Tržište stočnog ječma je čitave nedelje bilo mirno, pri čemu je tražnja bila slaba i na nižem cenovnom nivou od ponude. Stočnim ječmom se trgovalo po jedinstvenoj ceni od 18,00 din/kg bez PDV-a.

Suncokretova sačma sa 33% proteina se tokom nedelje nudila po ceni od 40,00 din/kg bez PDV-a, ali do zaključenja berzanskih ugovora nije došlo.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

 

U vestima na početku nedelje dominirala je odluka Rusije da suspenduje svoje učešće u sporazumu koji dozvoljava izvoz ukrajinskog žita preko 3 crnomorske luke.

Ova nova faza neizvesnosti u početku je doprinela čvrstini cena poljoprivrednih proizvoda, ali je to brzo izbledelo. Zona Crnog mora stoga ostaje ključno pitanje i sigurno će održati tržišta užurbanim u narednih nekoliko dana.

Vazdušni udari na Odesu pojačavaju upozorenja Moskve, koja je okolno područje plovnog puta proglasila „opasnim“. Ovoj novoj geopolitičkoj neizvesnosti dodaje se i porast premije za klimatski rizik u Severnoj Americi. Svi ovi faktori za sada pomažu da se neutrališe pritisak evropske žetve i nagli rast kursa evra i dolara. Francuska aktivnost u lukama koncentrisana je uglavnom na pošiljke ječma u Kinu. Treba napomenuti da su cene kanole u novom rodu u Kanadi sada na najvišem nivou od početka januara, što je daleko od slučaja za Euronekst uljanu repicu, koja je na najvišem nivou od aprila. Toplotni talas koji zahvata ceo mediteranski basen postepeno se približava glavnim oblastima za proizvodnju kukuruza od severne Italije do Rumunije, preko Mađarske i Srbije.

Savet bezbednosti UN sastaje se ovog petka, nakon odluke Rusije ranije ove nedelje da zaustavi humanitarni koridor. Evropski izvoznici očigledno budno prate dešavanja u zoni Crnog mora, kao i izvozni potencijal zone. Popuštanje evra u odnosu na dolar je takođe faktor koji treba posmatrati, nakon nedavnog uzlaznog trenda poslednjih nedelja. Američke cene su pokazale da je određena premija rizika već primenjena na neobnavljanje crnomorskog koridora. Pšenica i kukuruz su završili u minusu, očigledno ne verujući da će suspenzija sporazuma imati značajan uticaj na svetsku trgovinu.

Kratkoročno gledano, vreme bi ponovo moglo da bude u fokusu pažnje operatera, sa sojom i kukuruzom i dalje u relativno suvom području. Prognoze znatno suvog i toplijeg vremena za kukuruzni pojas u poslednjih deset dana jula podižu cene u Čikagu. Kukuruz i soja prednjače. Ni pšenica ne zaostaje, a jare pšenice u SAD i Kanadi takođe pokazuju znake poboljšanja. Oštar pad dolara tokom protekle nedelje takođe je podstakao interesovanje investitora za sektor robe. Nedeljni podaci o izvozu pružili su određenu podršku tržištima kukuruza i soje.