banner-image

Ana Brnabić na čelu štaba za suzbijanje afričke kuge svinja

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije saopštilo je da su veterinarske službe do danas na teritoriji Republike izvršile 301.084 aktivna nadzora domaćih i divljih svinja zbog afričke kuge, a preduzimanje sveobuhvatnih mera koordinira nacionalni štab formiran pri Vladi Srbije.

Operativnom štabu za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje zarazne bolesti afričke kuge svinja (AKS), koji je formirala Vlada, predsedava premijerka Ana Brnabić, dok je zamenik predsednika ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković.

Štab okuplja predstavnike nadležnih ministarstava, skupštinskog odbora za poljoprivredu, stručne javnosti, policije, vojske, Sektora za vanredne situacije MUP-a.

Afrička kuga svinja je virusna bolest sa kojom se, pored Srbije bori ceo region i pojedine države Evropske unije, a u našoj zemlji je prvi put dijagnostifikovana 2019. godine.

Uprava za veterinu, preko veterinarskih organizacija na terenu, prati zdravstveno stanje i sprovodi stalni nadzor u populaciji domaćih i divljih svinja na afričku kugu svinja (AKS) na celoj teritoriji Srbije i preduzima intenzivne mere u cilju sprečavanja širenja te zarazne bolesti, dodaje se u saopštenju.