banner-image

Berza: Kukuruz 22,6, pšenica 22,5 dinara bez PDV

U nedelji za nama na robno – berzanskom tržištu beležimo nastavak prošlonedeljnog rasta cene kukuruza, dok je cena pšenice zabeležila neznatni silazni trend od 0,10%.

Obim ukupnog prometa ove nedelje iznosio je 2.110,00 tona robe, što je za 57,16% manje u odnosu na prethodnu nedelju. Finansijska vrednost iznosila je 63.232.450,00 dinara, pri čemu se beleži pad od 49,78% u odnosu na prošlu nedelju. Najviše se trgovalo pšenicom, koja zauzima 45% udela u ukupnom obimu prometa.

Početak nedelje na tržištu kukuruza obeležila je slaba aktivnost učesnika, kako na strani ponude, tako i na strani tražnje. Od drugog dana nedelje dolazi do povećanja aktivnosti na tržištu, da bi se krajem nedelje kupci povukli, te je tražnja za kukuruzom bila slaba i na nižem cenovnom nivou od ponude. Kukuruzom se tokom nedelje trgovalo u cenovnom rasponu od 22,00 do 22,60 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 22,25 din/kg bez PDV-a (24,47 din/kg sa PDV-om), što u odnosu na proteklu nedelju predstavlja cenovni rast od 3,68%. U ukupnom obimu trgovanja kukuruz je učestvovao sa 34% udela.

Kao i prethodne dve nedelje, pšenica je ponovo bila primarna poljoprivredna kultura u trgovanju, zauzimajući 45% udela u ukupnom obimu prometa. Početkom nedelje beležili smo nešto veću tražnju u odnosu na ponudu, a bila je iskazana i tražnja za stočnom pšenicom. Pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 22,30 do 22,50 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 22,48 din/kg bez PDV-a (24,72 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prethodnu nedelju, beležimo blagi cenovni pad od 0,10%. Trgovalo se i pšenicom sa rokom preuzimanja od 14.8. do 18.8.2023. po ceni od 22,50 din/kg bez PDV-a.

Tržište soje je početkom nedelje bilo potpuno mirno, da bi se od sredine nedelje javila manja aktivnost na strani ponude, dok je tražnja ove nedelje u potpunosti izostala. Sojino zrno se nudilo po ceni od 61,00 do 62,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta, ali do zaključenja berzanskih ugovora nije došlo.

Na tržištu uljane repice tokom čitave nedelje je bila primetna veća tražnja u odnosu na ponudu, koja je bila slaba ili je u potpunosti izostajala. Uljanom repicom se trgovalo po ceni od 45,71 do 45,72 din/kg bez PDV-a ( 390 €/t bez PDV-a.) Ponder cena iznosila je 45,72 din/kg bez PDV-a (50,29 din/kg sa PDV-om), što je u odnosu na prethodnu nedelju cenovni pad od 2,50%.

Tržište stočnog ječma je tokom nedelje bilo veoma mirno. Stočni ječam se tokom ove nedelje nudio u cenovnom rasponu od 17,00 do 18,50 din/kg bez PDV-a, a do zaključenja berzanskih ugovora nije došlo.

Na tržištu suncokretove sačme zabeležena je slaba ponuda operativne robe. Suncokretova sačma sa 33% proteina prometovana je po ceni od 40,00 do 41,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 40,80 din/kg bez PDV-a (48,96 din/kg sa PDV-om), što u odnosu na poslednji upoređujući podatak predstavlja cenovni rast od 5,15%.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenihcena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

 

Cene žitarica su snažno porasle početkom nedelje, nadoknadivši pad na Euronekstu. Novi napadi na lučke objekte u Ukrajini doveli su do ponovne napetosti i neizvesnosti u pogledu izvoznih opcija zemlje.

Evropski trgovci sa velikim interesovanjem posmatraju tekuću konsolidaciju cena kanole u Kanadi nakon naglog porasta poslednjih nedelja. Evro je pao u 6 uzastopnih sesija, izgubivši skoro -2% u odnosu na dolar od nedavnih maksimuma. Evropski izvoznici očigledno prate ovaj opadajući trend sa velikim interesovanjem, s obzirom na trenutne nivoe cena različitih proizvoda koji izlaze iz evropskih luka. Suočeni sa značajnim skokom cena pšenice i kukuruza na početku nedelje, cene su blago pale, podstaknute padom cena u SAD, u trenutku kada se još uvek postavljaju mnoga pitanja o razvoju aktivnosti u lukama Crnog mora.

U Francuskoj, nedavne kiše su dovele do usporavanja žetve, a u nekim oblastima čak i do privremenog zaustavljanja. Što se tiče makroekonomskog fronta, FED je najavio povećanje stope od 0,25 poena do raspona od 5,25%-5,5%. Ovo jedanaesto povećanje u poslednjih 12 sastanaka podiže referentnu stopu Fed-a na najviši nivo od početka 2001. Operateri takođe željno iščekuju povratak najvažnijih državnih kupaca da bi procenili njihovo ponašanje.

U ovo vreme žetve, kada je sada požnjeveno više od 68% površina ozime pšenice, tržište pšenice u SAD je ponovo poraslo, vođeno pre svega obnovljenom tenzijom u sukobu u Crnom moru. Situacija u crnomorskom basenu pokreće tržište od prošle nedelje, naglašavajući nestabilnost cena.

Prve procene za proizvodnju jare pšenice u Severnoj Dakoti Saveta za kvalitet pšenice pokazuju da su prinosi u južnim i istočnim delovima države manji nego prošle godine, ali i dalje znatno iznad petogodišnjeg proseka.

Nakon rasta cena pšenice do limita, došlo je do veoma naglog pada. Prošle i buduće kiše u severnom pojasu kukuruza umiruju trgovce, ali utiču i na cene kukuruza. Soja pronalazi više podrške zahvaljujući nedavnoj snazi u biljnim uljima i nakon dešavanja sa sirovom naftom. Pšenica je reagovala na tenzije u Crnom moru i povukla se nakon ohrabrujućih rezultata obilaska useva u Severnoj Dakoti. Nedeljna izvozna prodaja pšenice u SAD dostigla je očekivanih 233.200 tona. Kukuruz nastavlja da pada, a operateri su generalno optimistični u pogledu potencijala prinosa u SAD.