banner-image

Operativni štab kreirao plan za sprečavanje širenja afričke kuge svinja

U Vladi Republike Srbije održana je prva sednica Operativnog štaba za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje zarazne bolesti afričke kuge svinja (AKS) kojoj su pored predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prisustvovali i predstavnici struke, policije, vojske i svih drugih relevantnih institucija.

Operativni štab je diskutovao o narednim koracima u sprečavanju širenja AKS i kreiran je plan za dalji rad i zajedničko delovanje svih ekipa na terenu.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i zamenik predsednika Operativnog štaba Jelena Tanasković izjavila je nakon sastanka da je do ovog trenutka u Srbiji eutanazirano 19.740 svinja zaraženih afričkom kugom.

„To je zabrinjavajući broj, ali treba se podsetiti da je 2021.samo na jednoj farmi eutanizirano 21.000 zaraženih svinja, te se još šta može preduzeti i uraditi“, rekla je Tanasković i ukazala da je ohrabrujući podatak iznet na današnjem sastanku da je broj jedinica lokalne samouprave gde je zabeležena zaraza svinja ostao isti, odnosno da nije povećan.

Afrička kuga je i na današnji dan potvrđena na teritoriji 32 opštine u 13 upravnih okruga“, kazala je Tanasković.

Ministarka Tanasković je istakla i da je veterinarska inspekcija krenula u vanrednu kontrolu pečenjara u Srbiji i dodala da će sve pečenjare na teritoriji Srbije biti iskontrolisane vanredno u narednom periodu i to veoma brzo.

Kako je naglasila, to je još jedna od mera koja se sprovodi kako bi se situacija sa afričkom kugom svinja stavila pod kontrolu.

Operativni štab za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje zarazne bolesti AKS koji je formiran pri Vladi Republike Srbije, koordinira preduzimanje sveobuhvatnih mera, a njime predsedava predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Afrička kuga svinja je virusna bolest sa kojom se, pored Srbije bori ceo region i pojedine države Evropske unije, a u našoj zemlji je prvi put dijagnostifikovana 2019. godine.