banner-image

Za održavanje tradicionalnih manifestacija u Vojvodini bespovratno 15 miliona dinara

Danas, 10. avgusta, u Holu Pokrajinske vlade, dodeljeni su ugovori korisnicima koji su ostvarili pravo na sredstva po Konkursu za održavanje tradicionalnih manifestacija u 2023. godini u AP Vojvodini. Konkurs raspisao Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Ugovore je korisnicima dodelila pomoćnica resornog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Dragica Ilić, koja je tom prilikom istakla da je ukupno prispela 171 prijava.

-Od pristiglih prijava, 156 je ispunjavalo uslove i sa njima potpiujemo ugovore. Vrednost sredstva koja dodeljuje Sekretarijat po ovom Konkursu iznosi 15.000.000  dinara, dok je ukupan iznos investicije veći od 63.000.000 dinara. Pokrajinski Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo prepoznaje značaj održavanja tradicionalnih manifestacija čiji cilj je promocija i očuvanje načina života u ruralnim sredinama. Resorni Sekretarijat na ovaj način daje doprinos očuvanju, ne samo običaja i kulture u selima Vojvodine, već doprinosi podizanju kvaliteta života na selu, rekla je Dragica Ilić.

Konkursna sredstva, između ostalih, dobio je  „Centar za organsku proizvodnju“ u Selenči za održavanje tradicionalnog međunarodnog „Foruma o organskoj proizvodnji“,  manifestacije koja se organizuje od 2010. a ove godine biće održana krajem septembra – početkom oktobra.

-Cilj ove manfestacije je  povećanje površina pod organskom proizvodnjom i veće uključivanje mladih u ovaj sistem proizvodnje. Ovo je veoma važno zbog sve aktuelnije zaštite životne sredine, ali i zdravlja ljudi, rekao je Jozef Gašparovski i podsetio da su na ovom Forumu do sada učestvovali predstavnici iz više od 40 zemalja.

Sredstva iz Pokrajinskog budžeta dobio je i klub žena „Vredne ruke“ iz Srpskog Itebeja u opštini Žitište.

-Novac smo dobili za našu manifestaciju „Banatska testijada“ koja će se ove godine održati po 17. put. Svi učesnici manifestacije imaju obavezu da donesu proizvode od testa. Organizujemo i takmičenje u pravljenju krofni,  a biramo i najlepše uređen štand.  Cilj manifestacije je da okupi što više ljudi, ali i da žene, koje su uglavnom nezaposlene, predstave svoje umeće. Udruženje postoji od 2005. godine, objašnjava Kata Niković, predsednica.

Miloš Soro iz Banatskog Despotovca kraj Zrenjanina potpisao je ugovor u ime „Asocijacije za razvoj Banatkog Despotovca“

-Bavimo se negovanjem tradicije i kulture doseljenika iz Bosne. Važan deo te tradicije je očuvanje starinskih jela. To su, pre svega, bosanske pite i bosanski lonac. Želimo da mlade naučimo da pripremaju specijalitete i čuvaju običaje svojih predaka, istakao je Soro.

Izvor: Poljoprivrednik