banner-image

Dalji pad cena i porast interesovanja kupaca za kukuruz obeležili sedmicu na berzi

U nedelji za nama na robno – berzanskom tržištu primarna kultura u trgovanju bio je kukuruz, zauzimajući 66% učešća u ukupnom obimu prometa.

Kao i prethodne nedelje, nastavljen je pad cena gotovo svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Tokom ove nedelje ukupan obim prometa iznosio je 1.919,00 tona robe, za 28,26% manje nego prethodne nedelje. Finansijska vrednost ukupnog prometa iznosila je 53.138.430,00 dinara, što je u odnosu na prethodnu nedelju pad od 22,68%.

Tokom čitave nedelje na tržištu kukuruza je bila primetna slabija tražnja u odnosu na ponudu. Smanjena tražnja i povlačenje kupaca uticali su na to da silazni trend cene koji smo primetili prethodne nedelje postane još izraženiji kako se ova sedmica primicala kraju. Ipak, i pored slabije tražnje, kukuruz je ove nedelje bio najtrgovanija roba zauzimajući 66% udela u ukupnom obimu prometa, po prvi put nakon pet nedelja tokom kojih se najviše trgovalo pšenicom.

Kukuruzom se u toku nedelje trgovalo u širokom cenovnom rasponu od 17,20 do 19,50 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 18,30 din/kg bez PDV-a (20,13 din/kg sa PDV-om). U odnosu na proteklu nedelju, primetan je cenovni pad od 8,26%.

Nakon pet nedelja tokom kojih je pšenica bila primarna kultura u trgovanju, ove nedelje je došlo do pada njenog prometa, pri čemu je u ukupnom obimu trgovanja učestvovala samo sa 12%. Tokom cele nedelje najčešće je bila primetna veća ponuda i smanjen broj kupaca. Pšenicom se trgovalo na jedinstvenom cenovnom nivou od 21,00 din/kg bez PDV-a (23,10 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja i ponder cenu. U odnosu na prethodnu nedelju primetan je silazni trend cene od 2,33%.

Trgovalo se takođe i pšenicom sa hektolitrom 69kg bez definisanog proteina po ceni od 19,50 din/kg bez PDV-a (21,45 din/kg sa PDV-om). Početkom nedelje na tržištu soje smo zabeležili slabu aktivnost učesnika i na strani ponude i na strani tražnje.

Drugog dana u nedelji došlo je do povećanja ponude sojinog zrna i zaključenja berzanskog ugovora. Nakon toga, do kraja nedelje je bila primetna znatno povećana ponuda soje i slaba tražnja ili potpuni izostanak kupaca. Berzanski ugovor za soju zaključen je na cenovnom nivou od 57,00 din/kg bez PDV-a bez obračuna kvaliteta (62,70 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja i ponder cenu. Shodno smanjenoj tražnji, primetan je i cenovni pad od 1,72%.

Na tržištu stočnog ječma tokom nedelje bila je primetna izuzetno slaba aktivnost učesnika. Stočnim ječmom sa hektolitrom manjim od 62kg trgovalo se na cenovnom nivou od 16,80 din/kg bez PDV-a.

Na tržištu uljane repice tokom čitave nedelje imali smo aktivnosti na strani tražnje, dok je ponuda bila slaba ili potpuno izostajala. Uljanom repicom trgovalo se u cenovnom rasponu od 45,12 do 46,30 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 45,91 din/kg bez PDV-a (50,50 din/kg sa PDV-om). U odnosu na poslednji upoređujući podatak, došlo je do povećanja cene uljane repice od 5,84 %.

Od ostalih roba, tokom ove nedelje primetili smo dosta aktivnosti na tržištu mineralnih đubriva. Đubrivom u formulaciji NPK 16:16:16 u pakovanju 25/1 trgovalo se po ceni od 57,61 din/kg bez PDV-a, dok je NPK 10:26:26 u pakovanju 600/1 na paritetu CPT kupac prometovan po ceni od 75,24 din/kg bez PDV-a.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Sesija 15. avgusta na Evronekstu, uprkos malom broju trgovaca, bila je vrlo dinamična, sa trgovanihviše od 50.000 lotova ugovora za pšenicu i više od 10.000 lotova ugovora za uljanu repicu (1 lot = 50t). Aktivnosti sa ugovorima za kukuruz su bile slabije, ali je ipak trgovano 1.000 lotova.

Što se tiče izvoznog tržišta, za sada je bilo malo promena, sa i dalje značajnim ruskim prisustvom na početku sezone. Biće ključno pratiti ruske cene, naročito jer proizvodni potencijal, iako manji nego prošlegodine, očekuje se da bude velik. Tržište uljarica ostaje vrlo volatilno.

Evropska komisija je objavila najnovije podatke o izvoznim aktivnostima od početka sezone. Posle vrlo aktivnog leta 2022. sezona2023/24. je krenula sa znatno sporijim startom, sa izvezenih 3,72 mil t pšenice i 1,2 mil t ječma. Izvoz ječma je pao više od 25% u odnosu na prošlu sezonu. Francuski izvoz dominira evropskim aktivnostima, uprkos nedavnim odlaganjima isporuka za Kinu. Što se tiče pšenice, pad je oko 11% u poređenju sa istim periodom prošle godine. Uvezene količine uljane repice i palminog ulja su manje uodnosu na prošlu godinu.

Cene kanole u Kanadi su smanjile uvoz na evropsko tržište. Poboljšanje stanja useva kukuruza i soje, koje je objavilo USDA, podržava proizvodni potencijal. Kod kukuruza stanje useva se sada ocenjuje 59% „dobro do odlično“, što je za dva poena više negoprethodne nedelje. Za soju, poboljšanje je čak veće, sa rastom od pet poena i sada je 59% useva sojeocenjeno „dobro do odlično“.

Napredak žetve jare pšenice u SAD je ohrabrujući i sad je 24% ispreduobičajenog. Žetva ozime pšenice se bliži završetku, sa manje od 8% preostalih površina. U Čikagu se beleži dalji pad cena pšenice, na novi minimum za rod 2023. Učesnici na tržištu prate situaciju oko Crnog mora. Jačanje dolara u odnosu na mnoge valute takođe vrši pritisak na cene. Posle pada cena, podaci o nedeljnim izvoznim prodajama će se pažljivo pratiti. Snižavanje cena kukuruza na nove minimume je podstaklo nešto kupovine, ali konkurencija iz Brazila je i dalje veoma jaka.