banner-image

Deset opština pobedilo afričku kugu svinja, uskoro odjava u još osam

Tokom ove nedelje broj žarišta na kojima je dijagnostifikovana afrička kuga svinja smanjio se za 10 opština, a u narednim danima očekuje se odjava bolesti na još 8 žarišta, što ukazuje da mere koje se sprovode na terenu donose rezultate i da se smanjuje intenzitet ove bolesti, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Odjava bolesti, kao i sve druge mere koje se sprovode od strane nadležnih službi na terenu, u skladu su sa strukom i zakonskim propisima.

Povodom sadržaja koji se pojavio na društvenim mrežama, u kojem se šire zlonamerne neistine i obmanjuju šire mase, poručujući građanima da se ne pridržavaju protokola i mera koje nalaže zakon i Uprava za veterinu, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede apeluje na sve građane da se o zvaničnim informacijama o afričkoj kugi svinja, o protokolima, procesima i merama koje se sprovode isključivo informišu putem ZVANIČNIH kanala komunikacije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprave za veterinu – sajtova i društvenih mreža.

Afrička kuga svinja je zarazna virusna bolest domaćih i divljih svinja, a glavni faktori koji povećavaju rizik od širenja su neadekvatne mere biološke sigurnosti i ljudsko ponašanje. Iz tog razloga još jednom apelujemo na građane da ne šire dezinformacije i neistine kako bismo prevenirali obmanu naroda i dalje širenje bolesti, usled sprečavanja službenih lica da obavljaju propisane dužnosti.

Još jednom pozivamo vlasnike i držaoce svinja da svaku promenu zdravstvenog stanja prijave veterinaru, kako bi se izvršila brza dijagnostika bolesti i u što kraćem periodu preduzele sve neophodne mere u cilju sprečavanja širenja afričke kuge svinja, jer jedino zajedničkim delovanjem i odgovornim ponašanjem u skladu sa propisima, možemo zaustaviti ovu bolest.