banner-image

U toku prijave mladih za besplatno putovanje Evropom

Evropska komisija je 4. oktobra objavila jesenji krug prijava za inicijativu DiscoverEU, u okviru koje će 36 000 mladih dobiti besplatnu propusnicu za putovanje i istraživanje Evrope.

Prijave su u toku, a završavaju se 18. novembra u 12 sati (podne) po srednjevropskom vremenu. Kako bi osvojili propusnice, mladi se pozivaju da se prijave na Evropski portal za mlade i odgovore na šest pitanja. Kandidati rođeni između 1. januara 2005. i 31. decembra 2005. koji daju tačne odgovore na pitanja moći će putovati Evropom do 30 dana u razdoblju od 1. marta 2024. do 31. maja 2025. Mogu se prijaviti kandidati iz EU i trećih zemalja pridruženih programu Erasmus+, tj. Islanda, Lihtenštajna, Severne Makedonije, Norveške, Srbije i Turske.

Učesnici će ove godine moći putovati rutom novog evropskog Bauhausa, koja je pokrenuta u januaru 2023. Cilj joj je podstaći mlade da posete odredišta duž te rute i nauče zašto je važno da zajedno gradimo atraktivnu i održivu Evropsku uniju. Mladi će i dalje imati koristi od inicijativa pokrenutih 2022. tokom Evropske godine mladih, kao što su inicijative „Mladi otkrivaju kulturu zahvaljujući inicijativi DiscoverEU 2022.” i Kulturna ruta inicijative DiscoverEU. Kulturna ruta uključuje različita odredišta – arhitekturu, muziku, likovnu umetnost, pozorište, modu i dizajn.

Putnici mogu posetiti evropske prijestolnice kulture, odredišta uvrštena na prestižni UNESCO-ov Popis svetske baštine ili ona koja nose oznaku evropske baštine. Osim toga, mogu svratiti i do lokacija s oznakom Nagrade za pristupačnost grada. To su gradovi koji su se naročito potrudili da postanu pristupačniji svima bez obzira na uzrast, mobilnost ili sposobnosti. Moći će da koriste karticu za popuste s više od 40 000 raznih popusta za javni prevoz, kulturna događanja, smeštaj, hranu, sportska događanja i druge usluge dostupne u zemljama u kojima kartica vredi.

Nacionalne agencije za program Erasmus+ pripremaće mlade za putovanje na informativnim sastancima pre odlaska.

Budući da je socijalna uključivost jedan od glavnih prioriteta programa Erasmus+, mladi s invaliditetom ili zdravstvenim problemima imaće pomoć na putovanjima. Takođe, mladi mogu da podnesu zahtev za bespovratna sredstva. Oni će dobiti dodatnu podršku, kao što je mogućnost putovanja s osobama u pratnji.

EK promoviše održivo putovanje železnicom. Međutim, za mlade iz najudaljenijih regija, prekomorskih zemalja i teritorija, udaljenih područja i ostrva dostupni su posebni aranžmani.

Od 2018. više od milion kandidata prijavilo se za ponuđenih 248 000 putnih propusnica.

Prema posljednjim rezultatima ankete koju ispunjavaju nakon putovanja 72 % kandidata izjavilo je da su tad prvi put otputovali vozom izvan države boravišta. Mnogi od njih prvi su put putovali bez roditelja ili drugih odraslih u pratnji, a većini je putovanje pomoglo da se osamostale.

Anketa pokazuje da im je iskustvo sudjelovanja u inicijativi DiscoverEU omogućilo da bolje razumiju druge kulture i europsku povijest te da poboljšaju poznavanje stranih jezika. Više od dvije trećine sudionika izjavilo je da si bez inicijative DiscoverEU ne bi mogli priuštiti putne propusnice.

S.K.