banner-image

Mreža za restituciju: Srbijašume kriju podatke o milion hektara držvnih šuma

Pre tačno 40 dana, Mreža za restituciju u Srbiji uputila je dopis predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, radi okončanja postupka sadržajnih izmena Zakona o restituciji započetih još 2014. godine.

Istim dopisom je zatraženo i obaveštenje, da li je prilikom sastanka predsednice Vlade i direktora JP Srbijašuma, pokrenuto pitanje odgovornosti rukovodstva JP Srbijašume koje nije dostavilo podatke o bezmalo milion hektara državnih šuma kojima upravlja u registar javne svojine koji se vodi pred Direkcijom za imovinu.

Nakon što je u međuvremenu stupio na snagu Zakon o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Republike Srbije, Mreža za restituciju će od republičkog ombudsmana i poverenika za ravnopravnost zatražiti da po hitnom postupku preispitaju rad i odgovornost predstavnika JP Srbijašume i preduzmu mere kako bi se dalja diskriminacija građana u restituciji u odnosu na „upravljače“ oduzetom imovinom, odnosno državnom svojinom, onemogućila.

Mreža za restituciju podseća da su usvajanjem ovog zakona, najblaže rečeno neodgovorni rukovodioci korisnika državne svojine, dobili još jedan dodatni rok da podatke i popis imovine koju koriste dostave u jedinstvenu evidenciju nepokretnostu javnoj svojini. Dok to ne učine, omogućeno im je da nesmetano „gazduju“ sa ovim enormnim sredstvima, na način koji apsolutno ne obezbeđuje isključivo zakonito korišćenje ovih sredstava.

Podseća i na to da podaci Republičke direkcije za imovinu od 21. avgusta 2023. godine, pokazuju da je do tog datuma, u proteklih 27 godina, koliko obaveza popisa postoji, popisano samo nepunih 920 ha, što značilo da je popisano manje od jednog promila državnih šuma!

Sve ovo je jasan pokazatelj da je neophodno pristupiti sadržajnim izmenama Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju i potpunom popisu javne svojine, kako bi se široko rasprostranjenje zloupotrebe sa „skrivenom“ i „nepopisanom“ javnom svojinom umanjile.