banner-image

Teški metali pronađeni u gotovo svim čokoladama

Američki časopis „Konzjumer riport“ saopštio je da je otkrio „zabrinjavajuće“ količine olova i kadmijuma u različitim čokoladnim proizvodima. Prema njihovom istraživanju, teški metali su pronađeni u svih 28 analiziranih tamnih čokolada, a u 23 uzorka, uključujući proizvode najvećih proizvođača, nivo olova, kadmijuma ili oba metala prelazio je granicu koja se već može smatrati štetnom ukoliko se konzumira 28 grama dnevno.

Najpoznatiji svetski potrošački magazin je pozvao Hrši (Hershey) jednog od najvećih proizvođača, da smanji količinu teških metala u slatkišima. Udruženje konditora je izjavilo da u ovom istraživanju nisu uzeti u obzir standardi bezbednosti hrane, kao i da su sve čokolade bezbedne za upotrebu. Potrošači su podneli tužbe protiv niza kompanija, uključujući Hrši, Mondelez, Godiva i Lindt. Magazin je saopštio prošle nedelje da su kadmijum i olovo pronađeni u još čokoladnih proizvoda.

– Naši naučnici su testirali 48 čokoladnih proizvoda iz više kompanija, uključujući tamnu i mlečnu čokoladu, kakao u prahu, komadiće čokolade, mešavinu za brauniz, čokoladne torte i vruću čokoladu – navode autori ovog istraživanja.

Kako kažu, svih 48 proizvoda sadržalo je merljive količine teških metala, a njih 16 i potencijalno štetne nivoe. Samo mlečna čokolada nije sadržala teške metale zbog manje količine kakaoa u čvrstom stanju. U pismu upućenom proizvođačima saopšteno je da dugotrajno izlaganje teškim metalima može izazvati probleme u nervnom sistemu, sa bubrezima i može uticati na imunitet.

Peticiju protiv proizvođača potpisalo je oko 75.000 ljudi. Prema rečima jednog od direktora „Konzjumer riporta“, trebalo bi da najveći konditori ozbiljno pristupe uklanjanju „opasnih nivoa“ teških metala kako bi potrošači bili bezbedni.

Iz Hršija je odmah po objavljivanju rezultata stiglo saopštenje da se olovo i kadmijum nalaze i u zemlji i da se mogu pojaviti u proizvodima u zavisnosti od toga gde se nabavljaju sirovine. Nivo teških metala u sirovinama može da se razlikuju od zemlje do zemlje. Kako prenosi portal Poslovni, iz udruženja konditorske industrije je saopšteno da su čokolada i kakao bezbedni za jelo i potrošači mogu da budu mirni.

Izvor: eKapija