banner-image

Ojađeno 30 ratara: Nije im plaćena isporučena semenska pšenica

Grupa proizvođača semena pšenice uputila je zajedničko saopštenje kompaniji Best Seed Producer DOO iz Feketića u kojem se navodi da skoro tri meseca potražuju novac za isporučeno seme.

Oni traže da im se plati seme ili da im se kao kompenzacija isporuči  dorađeno seme prema realnim cenama.

Poljoprivrednika koji čekaju novac, ima oko tridesetak iz Bačke, Banata i Stiga i Srema. Reč je o količini od 3.000 tona semenske pšenice koju su isporučili bilo kao kooperanti, bilo kao učesnici u posredničkom lancu drugih pravnih lica. Upozoravaju da ističe optimalni rok za setvu ističe, a još nisu dobili u zamenu seme koje bi mogli da poseju ili prodaju.

Neki ratari su slučaj predali nadležnim organima, jer su izgubili strpeljenje.

Ratari su zatražili zaštitu od državnih organa i odgovarajućih službi.

Onu u saopštenju navode:

 -Molimo pomoć i od Instituta za ratarstvo, koji je pokrenuo semensku proizvodnju pšenice preko kompanije koja nije pokazala poslovnost. Ovo može i treba da bude ozbiljan razlog za potpuno novi model proizvodnje semenske pšenice bez prava na ekskluzivnost, što je pomenuuta kompanija imala. Ko to može imati pravo na nacionalnu vrednost kao što je seme pšenice i to svojatati na najgrublji način? Molimo sve odgovorne ustanove da razmotre položaj i zadatke u semenskoj proizvodnji, upravo ratara.

Možda je ovakva praksa dovela do toga da mi u Srbiji više nemamo primat u prodaji semena kukuruza, šećerne repe, suncokreta, pa izgleda i pšenice. A i mi mali ljudi znamo, kada jedna zemlja ostane bez snage svog semena da joj sledi skuplja proizvodnja i ucene.

Molimo hitno da nadležne institucije intervenišu i da ostvarimo svoja poslovna i moralna prava. Velika je šteta što smo do ovoga došli proizvodeći najbolje domaće sorte pšenice.

Ovo saopštenje, uz kopiju prijava kriminalističkoj policiji, uputićemo i poljoprivrednoj inspekciji, Ministarstvu poljoprivrede, finansijskoj inspekciji, Ministarstvu trgovine i Naučnom institutu za ratarstvo i povrtarstvo,  navodi se u saopštenju koje je u ime oštećenih ratara potpisao Tibor Berze iz Utrina.