banner-image

Glifosat u EU i sledećih deset godina, članice bez dogovora

Kontroverzni hemijski herbicid glifosat nastaviće da se koristi u EU i sledećih deset godina jer 27 članica bloka ponovo nisu uspele da dođu do zajedničkog stava.

Nakon što predstavnici članica EU u oktobru nisu uspeli da donesu odluku, novo glasanje danas ponovo je bilo neuspešno, odnosno nije postignuta kvalifikovana većina i tako je konačna odluka na Komisiji.
Komisija je saopštila da će sada podržati svoj predlog i obnoviti odobrenje za glifosat na deset godina uz nove uslove, preneo je AP.
„Ograničenja uključuju zabranu korišćenja pre setve kao sredstva za sušenje, kao i potrebu za određenim merama radi zaštite neciljanih organizama“, navodi se u saopštenju Komisije.
Odobrenje za hemikaliju koja je u širokoj upotrebi u EU, što zabrinjava ekologe, važi do sredine decembra.
Grupa Zeleni u Evropskom parlamentu odmah je tražila od Komisije da promeni odluku i zabrani upotrebu glifosata.
„Ne bi trebalo da se ovako kockamo sa našim biodiverzitetom i javnim zdravljem“, rekao je potpredsednik Odbora za životnu sredinu u Parlamentu Bas Ejkout (Eickhout).
Među članicama EU, franuski predsednik Emanuel Makron obavezao se ranije da će zabraniti glifosat pre 2021, ali se od toga odustalo, dok je Nemačka planirala da ga ne koristi od 2024, ali bi ta odluka mogla da bude promenjena. Nacionalna zabrana u Luksemburgu više puta je oborena na sudu.
Poslednjih deset godina je glifosat, koji se koristi u proizvodima kao što je sredstvo protiv korova Raundap (Roundup), u centru naučnih debata o tome da li prouzrokuje kancer i oko mogućih loših uticaja na životnu sredinu.
Glifosat je na tržište uveo Monsanto 1974. kao efikasno sredstvo koje uništava korov a ne deluje na useve i druge biljke.
Bajer, koji je kupio Monsanto 2018. za 63 milijarde dolara, pokušava da se nosi sa hijadama tužbi zbog proizvoda Raundap.
Neke agencije klasifikuju glifosat kao mogući kancerogen ali je agencija za bezbednost hrane EU otvorila put za destogodišnje produženje odobrenja u julu kada je saopštila da „nije identifikovala kritična područja zabrinutosti“ u upotrebi glifosata.
I dok organizacije poput Grinpisa ukazuju na studije koje pokazuju da glifosat može da izazove rak i druge zdravstvene probleme i da bude otrovan za pčele, agroindustrijski sektor kaže da nemaju održivu alternativu.
Članice EU odgovorne su za odobravanje upotrebe proizvoda na nacionalnim tržištima nakon procene bezbednosti.
Izvor: Beta