banner-image

Pšenica najtraženija na berzi, cena do 21 dinar

Tokom ove nedelje preko Produktne berze prometovano je 3.650,00 tona robe, što je u odnosu na prethodnu sedmicu rast obima prometa od 10,64%.

Finansijska vrednost iznosila je 79.112.000,00 dinara, te je ona bila niža za 3,7% u odnosu na sedam dana ranije. Primarna kultura u trgovanju bila je pšenica, kod koje se nastavio prošlonedeljni pozitivan cenovni trend, dok je kod kukuruza primetan blaži pad cene.

Prvi dan u nedelji obeležila je povećana tražnja u odnosu na ponudu na tržištu kukuruza, pri čemu se najviše potraživao kukuruz sa analizom na aflatoksin do 10ppb na paritetu CPT luka, ali je pokazano interesovanje i za vlažnijim kukuruzom do 16% vlage.

Sredinom nedelje primetna je bila izuzetno slaba ponuda kukuruza i taj trend nastavio se do kraja sedmice. Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 16,50 do 16,80 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin. Ponder cena iznosila je 16,73 din/kg bez PDV-a (18,40 din/kg sa PDV-om), što je u odnosu na nedelju dana ranije pad cene od 0,5%.

Za razliku od protekle tri nedelje, kada se najviše trgovalo kukuruzom, ove sedmice on je u ukupnom obimu prometa učestvovao sa 26% udela. Trgovalo se i kukuruzom sa plaćanjem odmah po isporuci na baržu po ceni od 17,70 din/kg bez PDV-a.

Primarna kultura u trgovanju tokom ove nedelje bila je pšenica, zauzimajući 67% udela u ukupnom trgovanju. Tokom čitave nedelje primetna je bila slabija ponuda u odnosu na tražnju, koja je bila usmerena na pšenicu sa različitim parametrima kvaliteta, uključujući i stočnu pšenicu.

Pšenicom se trgovalo u cenovnom opsegu od 19,80 do 21,00 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta i pariteta prodaje. Ponder cena iznosila je 20,60 din/kg bez PDV-a (22,66 din/kg sa PDV-om), te je zabeležen pozitivan cenovni trend od 2,83%. Trgovalo se, takođe, pšenicom sa proteinom minimum 12% i primesama do 5% po ceni od 20,70 din/kg bez PDV-a.

Tražnja za sojinim zrnom bila je slaba prvog radnog dana u nedelji, da bi ostatak nedelje obeležila slaba aktivnost učesnika kako na strani ponude, tako i na strani tražnje. Ipak, kako je nedelja odmicala, primetan je bio rast cene i ponude i tražnje.

U toku sedmice zaključen je jedan berzanski ugovor za soju po ceni od 54,00 din/kg bez PDV-a (59,40 din/kg sa PDV-om) uz obračun kvaliteta, što je ujedno i ponder cena. U odnosu na sedam dana ranije, cena je bila veća za 3,25%.

Nakon dve nedelje mirovanja na tržištu stočnog ječma, ove sedmice došlo je do povećanja aktivnosti i zaključenja berzanskih ugovora. Trgovalo se sa stočnim ječmom sa hl 56kg po ceni od 16,20 din/kg bez PDV-a, kao i stočnim ječmom sa hl 60kg po ceni od 16,50 din/kg bez PDV-a.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenihcena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Približavanje isteka decembarskog roka za pšenicu uznemiruje tržišta i gura ih u minus. Kratkoročno gledano, nedostatak konkurentnosti evropskih ponuda na međunarodnoj sceni još uvek koči bilo kakvu promenu.

Trgovci pažljivo prate brazilske izveštaje o vremenskim prilikama. Kiša u centralnom delu te zemlje za sad je razočaravajuća što se tiče količine padavina i prostora koji je pokrila.

U isto vreme došlo je do rasta tenzija u Crnom moru i infrastruktura luke Odesa je pogođena. To je donekle narušilo optimizam iz proteklih nedelja da će se ukrajinski izvoz popraviti. U tom kontekstu, evropske žitarice jačaju, iako su i dalje pogođene jačanjem evra prema dolaru tokom prošle nedelje. Uljana repica je imala najbolje performanse, podstaknuta jačanjem soje.

Trgovci pažljivo prate slabljenje evra prema dolaru poslednjih nekoliko dana, što je dovelo do pauze u rastu koji je bio proteklih nedelja. Izvoznici prate uticaj ovog faktora na izvozne poslove, jer nastoje da poprave konkurentnost u odnosu na crnomorsku i naročito rusku robu.

Tržište bi trebalo da pozdravi prošlonedeljnu odličnu izvoznu prodaju od preko 3,9 miliona tona. Obavljene inspekcije izvoza iznosile su 1,6 miliona tona za soju, 554.000 tona za kukuruz i 358.000 tona za pšenicu.

Treba istaći još jednu izuzetnu prodaju od 104.000 t američkog kukuruza u Meksiko. Prošle i buduće kiše u centralnom Brazilu i dalje izgledaju nedovoljne da bi ohrabrile učesnike na tržištu. U Argentini, proizvođači kratkoročno zadržavaju prodaje. Sada čekaju 10. decembar i inauguraciju novog predsednika i njegova obećanja da će ukinuti izvozne carine.

Američki kukuruz je jačao zbog neizvesnosti oko vremenskih prilika u Brazilu i ograničenja prodaje u Argentini. Posle nekoliko slabih sesija, pšenica ponovo jača u Čikagu, Kanzas Sitiju i Mineapolisu, što je direktno u vezi sa obnovljenim tenzijama u Crnom moru.

Zabeležena je izvozna prodaja 128.000 t kukuruza za neobjavljenu destinaciju. Prodaje meke crvene ozime pšenice za Kinu imale su malo uticaja na cene.