banner-image

Zeleno rešenje: Tablete za pranje posuđa od poljoprivrednog otpada

Svake godine, hemijski pogoni proizvode oko 10-15 miliona tona poliakrilata koji se koriste u proizvodnji tableta za pranje posuđa, kozmetike, pelena, boja, lepkova i plastike.

Proizvođači mogu dodati bilo koje svojstvo tim proizvodima – od visokih karakteristika apsorpcije do sposobnosti uklanjanja vodenog kamenca ili stvaranja lepog sloja boje.

Nedostatak je što se poliakrilati proizvode od nafte, fosilnog resursa. Osim toga, tokom njihove proizvodnje emituje se značajna količina CO2. Nakon upotrebe, poliakrilati se često odbacuju u okolinu, gde se gomilaju.

Iz tog razloga hemičari i biotehnolozi holandskog Univerziteta Wageningen rade na stvaranju alternativnih proizvoda koji bi se dobili iz biomase. Naučnici su razvili načine za ekstrakciju potrebnih sirovina iz zelenog otpada i nusproizvoda poljoprivredne i prehrambene industrije.

Naučnici Univerziteta sarađivali su sa kompanijom koja prerađuje šećernu repu, zatim sa proizvođačem sredstava za pranje posuđa i dobavljačem hemikalija kako bi razvili jedinstvenu metodu za ekstrakciju pektina iz pulpe repe. Taj pektin, kako se pokazalo, odlična je zamena za poliakrilate u tabletama za pranje posuđa i za hemijske komponente koje se koriste za bojenje kože.

Ova metoda ekstrakcije pektina iz pulpe repe dokazuje da se poliakrilati mogu zameniti zelenim alternativama. Korišćenjem sličnih tehnologija u svetu mogla bi se drastično smanjiti emisija CO2 u atmosferu.

S.K.