banner-image

Pedijatri u Velikoj Britaniji dečji kašalj leče medom

Britansko nacionalno udruženje za pedijatriju za smirivanje kašlja kod dece kao lek prvog izbora preporučuje med.

Dobro je što se ta informacija lagano širi i među našim pedijatrima, jer smo svi zajedno zaboravili stare dobre narodne lekove koji su itekako efikasni.

Med ostvaruje više pozitivnih efekata na organizam kod plućnih virusnih i bakterijskih oboljenja, a ima i lokalno pozitivno dejstvo još dok je u ustima, zato se, između ostalog, i preporučuje da se med ili čaj sa medom što duže zadržavaju u ustima.

Naime, enzim koji pčele ugrađuju u med (glukozo-oksidaza) utiče na stvaranje vodonik peroksida još u ustima, naročito kada se med rastvori u toploj tečnosti (čaj, mleko). Mogućnost stvaranja vodonik peroksida zavisi i od katalazne aktivnosti meda (White, 1963, Dustmann, 1971).

Med povećava kapacitet organizma u borbi protiv infekcija time što povećava serumsko gvožđe, limfocite, eozinofile, monocite, serumski bakar, a smanjuje serumski IgE, plazma feritin, AST, ALT, laktat dehidrogenazu i kreatin kinazu (Al Waili, 2003).

Izuzetno je korisno kod navedenih infekcija koristiti i vodeni rastvor propolisa. Antivirusno delovanje propolisa postoji zahvaljujući inhibiciji transkripcije virusa, inhibiciji virusne polimeraze, vezivanju flavonoida na nukleinske kiseline ili proteine kapside, kao i direktnoj stimulaciji imunskog sistema čoveka po pitanju stvaranja interferona (INF-α,β,γ) koji su prirodni borci protiv virusa.

Propolis ostvaruje i jako antizapaljensko delovanje, što naročito pomaže kod bronhijalne astme i alergija. Naročito se koristi za smanjenje učestalosti pojave astmatičnih napada.

Matični mleč takođe proređuje astmatične napade, stišava kašalj, smanjuje stvaranje ispljuvka i iskašljavanje. Matični mleč takođe skraćuje dužinu ležanja u bolnici kod hroničnih nespesifičnih bolesti pluća. Dokazano je supresivno delovanje proteina matičnog mleča na alergijske reakcije (Okamoto, 2003).

Dr med. Rodoljub Živadinović, spec. epidemiologije i apiterapeut

Izvor: SPOS