banner-image

U sezoni svinjokolja potreban oprez zbog trihinele

Počela je sezona svinjokolja u seoskim porodičnim domaćinstvima, kada posebno treba biti oprezan zbog pojave afričke svinjske kuge(AKS), ali i trhineloze, koja na našim prostorima nije još sasvim iskorenjena.

Zbog ASK u zaraženim područjima domaćini treba da vode računa, bez obzira na to što svinje, naizgled, deluju zdravo.

Epidemija afričke kuge donela je sa sobom ozbiljne posledice. Prema poslednjim podacima, više od 54.000 svinja u Srbiji je eutanazirano.

Trenutno je intenzitet pojave smanjen u odnosu na situaciju od pre tri meseca, što ne znači da je virus eliminisan ili da je nestao.

Kada se bolest pojavi, donose se odluke o proglašenju zaraženog ili ugroženog područja i uvode se mere za kontrolu, suzbijanje i iskorenjivanje bolesti.

Zato se sada mora najaviti svinjokolj ili, kao ga još zovu, disnotor a neki i – zabijačka, u zaraženom i ugroženom području kada veterinari dolaze u gazdinstvo i uzimaju uzorak krvi pre klanja životinje.

Do potvrde o ispravnosti mesa preporučuje se izbegavanje konzumiranja sirovog ili nedovoljno termički obrađenog mesa i mesnih prerađevina.

Docent dr Dejan Beuković sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu izjavio je za „Dnevnik” da ta analiza ne košta farmere jer je besplatna i relativno brzo se dobija. – Nakon što se dobije se odlučuje šta dalje. Ukoliko se utvrdi prisustvo virusa životinje se neškodljivo uništavaju kao i eventualno meso ukoliko je životinja zaklana u međuvremenu. Za ostale svinje na tom gazdinstvu gde se utvrdi prisustvo virusa se primenjuje identične mere neškodljivog uklanjanja – za ceo zapat.

– Visoka stopa zaraze svinja često se beleži u domaćinstvima sa prisustvom glodara – ističe dr Beuković. – Ove godine, povoljni uslovi za razmnožavanje glodara, usled blage i suve jeseni, zahtevaju dodatnu opreznost. Stoga je deratizacija, kao mera za suzbijanje različitih zoonoza, uključujući i trihinelozu, od izuzetne važnosti.

Beuković napominje da je za gazdinstva, ukoliko nisu u zaraženom ili ugroženom području, uobičajena procedura. – U borbi protiv zoonoza, ključna je neprestana prevencija trihineloze da se ne bi zarazili ljudi.

Prevencija se postiže temeljnim pregledom mesa zaklanih svinja.

Kada je kontrola ispravnosti u pitanju, pregleda se kruna dijafragme koja se nalazi blizu kičmenog stuba, uzimajući, pri tom, uzorke sa obe strane kičmenog stuba.

Kada se kolje više svinja istovremeno, ističe dr Beuković, uzorak se uzima od svake životinje zasebno i označava.

– Primećeno je da su starije svinje i one koje se drže na otvorenom, posebno u ruralnim područjima i na pašnjacima, sklonije zarazi. Inficirane životinje često ne pokazuju očigledne simptome bolesti. Važno je da uzorke pregleda stručno lice, odnosno ovlašćena veterinarska stanica. Najčešći način pregleda mesa je trihinoskopija (metod kompresije), cena ovakvog pregleda je oko 500 dinara. Postoji druga tačnija, ali skuplja metoda digestija (metoda brze enzimske digestije pomoću magnetne mešalice) koja se koristi kada se sumnja kod prethodne metode potvrdi ili najčešće kao obavezna metoda kod divljih svinja.

Do potvrde o ispravnosti mesa preporučuje se izbegavanje konzumacije sirovog ili nedovoljno termički obrađenog mesa i mesnih prerađevina.

Izvor: Dnevnik