banner-image

Ptičiji grip u opštini Kanjiža: Jata ždralova bez uginulih ptica

Situacija sa pričijim gripom u opštini Kanjiža nije tako alarmantna kako se činilo 24.novembra, kada je proglašena epidemija na ovom području. To potvrđuje monitoring koji sprovode inspekcija i članovi lovačkih udruženja, koji su predočili da na terenu proteklih dana od proglašenja dela kanjiške opštine za zaraženo i ugroženo područje, nije pronađena ni jedna jedinka uginulog ždrala.

Jato ždralova kod Malih Pijaca
Jato ždralova kod Malih Pijaca

Balaž Bajtai, član Opštinskog štaba za vanredne situacije Kanjiže izjavio je da od proglašenja epidemije ptičijeg gripa obiđen je teren od oko 2.500 hektara u okolini Velebitskog jezera, gde su ranije nađeli uginuli ždralovi, prisutna su jata više stotina ždralova i da tako deluje da ptice u ovim jatima nisu bolesne.

– Na Velebitskom jezeru smo prošle nedelje pronašli svega tridesetak uginulih jedinki ždralova i nismo primetili da se taj broj povećao, a na terenu ataru nismo našli ni jednog uginulog ždrala. Na osnovu monitoringa na terenu možemo reći da se situacija poboljšala, odnosno da se nije pogoršala, ali mere koje je naložilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ostaju na snazi 15 dana, do isteka roka koji je određen, a posle ćemo videti da li će uslediti nove mere ili će se proglasiti kraj epidemije – rekao je Bajtai.

Balaž Bajtai i Boris Blažić

Proglašenje epidemije ptičijeg gripa pogodilo je ovdašnja lovačka udruženja, jer je obustavljena lovna sezona na pernatu divljač. Boris Bajić, predsednik Lovačkog udruženja „Kapetanski rit“ pojašnjava da je obiđeno severozapadno područje lovišta od područja Velebita koje je proglašeno zaraženim, atar Malih Pijaca prema Šupljaku, te da nije pronađen ni jednu uginulu jedinku ždrala ili drugu pticu, ali da je viđeno dosta jata živih ptica.

– Što se tiče pernate divljači nismo pronašli ni jedno uginuće, mada su ove mere koje su propisane od strane veterinarske inspekcije, uticale na to da je sezona lova na pernatu divljač trenutno prekinuta dok je na snazi rešenje Ministarstva poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede a lov na dlakavu sitnu divljač i krupnu divljač se odvija prema planu – ukazao je Bajić.

Zdralovi na ribnjaku kod Velebita J. Gergelj

On je dodao da tokom zimske aktivnosti lovci redovno obilaze lovište tako da su svakodnevno prisutni na terenu i da se stanje kontroliše. Prema rečima Bajića, lovci su u ovoj situaciji i uvek tu da pomognu svima kojima je to potrebno i da učestvuju u zaštiti životne sredine i zdravlja stanovništva.

Lovni reviri LU „Kapetanski rit“ se prostiru na oko 29.900 hektara, a pored naselja Velebit koje je proglašeno zaraženim područjem, za ugrožena proglašena su područja naselja Trešnjevac, Orom, Totovo Selo, Doline, Novo Selo, Male Pijace i Mali Pesak, a van ugroženog područja su Horgoš i Martonoš. Ugroženim je proglašeno i područje kojim gazduje Lovačko udruženje „Kanjiža“, gde takođe od proglašenja epidemije ptičjeg gripa nisu pronađene uginule ptice.

Na području kanjiške opštine sprovode se mere koje su naložene rešenjem Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, o zabrani da se na pijacama prodaje živa živina, živinsko meso, jaja i jednodnevni pilići.

Milorad Mitrović