banner-image

Savet stručnjaka: Ponekad je potrebno mučiti biljke da bi dale veći prinos

U Čačanskom kraju uobičajen je izraz kao i postupak koji ova kovanica predstavlja. Takozvano mučenje rasada je delatnost pri kojoj se rasadjeno povrće posle uspešnog rasadjivanja i obilnog zalivanja u nekoliko navrata , zasušuje i u jednom periodu gaji bez zalivanja ili uz minimum zalivanja.

Ovim postupkom se ustvari vrši provociranje biljke da na prirodan način što bolje razvije korenov sistem u početnim fazama razvoja, dobro se ukoreni, i na taj način postavi osnovu za buduće visoke prinose.

Uočeno je da kod pojedinih kultura, a naročito kod onih koje se gaje bez oslonca ili na foliji pri upotrebi sistema kap po kap pri svakodnevnom zalivanju biljke razvijaju korenov sistem male zapremine i samo u zoni dokle vlaga svakodnevno prodire.

Na ovaj način bilke donekle odlažu fazu cvetanja i plodonošenja i duže se zadržavaju u fazi vegetativnog porasta jer jednostavno nisu nimalo ugrožene nedostatkom vlage i hrane( npr. dinje , lubenice, boranija , krastavac i sl ) .

Kasnije kada dodje do formiranja plodova, zapreminski mali korenov sistem bez obzira koliko hrane i vode dobio ne može izneti vrhunski prinos, a naročito kod kultura koje se gaje bez oslonca ( npr. paprika) jer dolazi do poleganja pa i kompletnog izvaljivanja biljaka. Ovo objašnjenje naravno ne važi za uzgoj biljaka u plastenicima i na sterilnim supstratima tipa mineralne vune i sl. Jer biljke ovde uz vodu dobijaju i rastvorena potpuno izbalansirana hraniva iz vodotopivih djubriva.

Medjutim pri uzgoju na otvorenom, naročito pri ekstenzivnijim uslovima kao i pri gajenju različitih kultura uz ograničene količine ili nedostatak vode za zalivanje ova mera može imati pozitivan efekat i doprineti dobijanju viših i stabilnijih prinosa.

Kao što vidimo izraz „mučenje“ ne mora uvek imati negativnu konotaciju, već u nekim situacijama može imati i pozitivno značenje.

Dipl. inž. Milan Damljanović

Izvor: PSSS