banner-image

Da li su alge rešenje za održivu ishranu životinja

Naučnici su pokazali da mikroalge mogu brže rasti i formirati više omega-3 kiselina ako se gaje, čineći ih sve interesantnijim potencijalnim sastojkom hrane za životinje, prenosi sajt All about feed.

Algama su za rast potrebne svetlost, temperatura i hranljive materije, ali rast takođe utiče i na gene algi. Istraživači sa Norveškog instituta za istraživanje hrane, ribarstva i akvakulture (Nofima) ispitivali su da li je moguće gajiti mikroalge na sličan način kao i ribe. Kada se međusobno ukrštaju pojedine alge ili rodovi koji imaju visok prinos, sledeća generacija, kako je utvrđeno, ima veći prinos nego prethodna.

Marie Lillehammer, naučnik u Nofima-i, rekla je da je istraživanje rađeno s ciljem da se utvrdi da li selektivno gajenje može doprineti bržem rastu i povećanju sadržaja omega-3 u algama, dodajući da su početna ispitivanja bila obećavajuća, uključujući i prvo izračunavanje genetske varijacije kod mikroalgi.

Tim je odabrao vrstu Seminavis robusta. Osam linija ove vrste ukrštene su međusobno u jednoj generaciji i testirane u uzgoju.

Primena algi u hrani za životinje čini se obećavajućom, budući da mnoge vrste algi imaju visok sadržaj proteina i mogle bi pomoći globalnoj poljoprivredi u ostvarivanju ciljeva održivosti.

Postoji dokaz da alge kao dodatak hrani mogu unaprediti imunitet životinje, što doprinosi smanjenju upotrebe antibiotika.

Iako ispitivana vrsta alge nije vrlo relevantna kao izvor hrane, ispitivanje je pokazalo da 18% proizvodnje omega-3 u algama određuju geni. Gajenje daje povećanje od 8,8% omega-3 u jednoj generaciji.

Pronađeni su čak i veći procenti rasta. Alge mogu da rastu 25% brže po generaciji, što bi moglo dovesti do devet puta većeg porasta godišnje, uz pretpostavku da se svakih 12 meseci proizvede deset generacija.

Naučnici kažu da je moguće da bi ukrštanje i fiziološka ograničenja mogla zaustaviti rast tokom generacija ili bi rast mogao imati sporedne efekte. Ispitivanje pokazuje da su potrebna dalja istraživanja kako bi mikroalge postale važan sastojak hrane, pre svega za akvakulturu.

S.K.