banner-image

Pad cena na berzi, kukuruz do 18, pšenica do 21,4 dinara za kilogram

Na robno – berzanskom tržištu ukupan obim prometa ove nedelje iznosio je 1.598,00 tona robe, 11,22% manje nego prethodne sedmice. Finansijska vrednost ukupnog prometa iznosila je 37.514.220,00 dinara, a primarno mesto u trgovanju ponovo je zauzeo kukuruz. Cene primarnih poljoprivrednih proizvoda zabeležile su negativan cenovni trend.

Kao i prethodne nedelje i ove je na tržištu kukuruza bila primetna povećana tražnja u odnosu na ponudu. Sredinom nedelje došlo je do kratkotrajnog povećanja aktivnosti na strani ponude, da bi u petak ona ponovno bila slaba. Tražnja je bila iskazana na paritetu CPT luka/kupac, a potraživao se i kukuruz do 16% vlage. Kukuruzom se trgovalo po ceni od 17,00 do 18,00 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin. Ponder cena iznosila je 17,50 din/kg bez PDV-a (19,25 din/kg sa PDV-om), te je u odnosu na prošlonedeljnu ponder cenu primetan cenovni pad od 1,24%. I ove nedelje kukuruz je zauzeo primarno mesto u trgovanju, učestvujući u ukupnom obimu prometa sa 47%.

Početak nedelje na tržištu pšenice obeležila je slaba aktivnost i na strani ponude i na strani tražnje, da bi tokom ostatka nedelje primetna bila povećana tražnja u odnosu na ponudu. Potraživala se pšenica različitih parametara kvaliteta, a kupci su pokazali interesovanje i za pšenicu za stočnu ishranu. Pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 19,10 do 21,40 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta. Ponder cena iznosila je 19,29 din/kg bez PDV-a (21,21 din/kg sa PDV-om), te je primetan negativan trend cene od 3,18%. Zaključen je i jedan berzanski ugovor za pšenicu sa 13,5% proteina sa odloženim plaćanjem po ceni od 22,00 din/kg bez PDV-a. U ukupnom obimu prometa pšenica je učestvovala sa 35%.

Na tržištu sojinog zrna ove sedmice nije bilo većih aktivnosti, a zbog cenovnog raskoraka između ponude i tražnje nije došlo do zaključenja berzanskih ugovora.

Suncokretova sačma sa 33% proteina prometovana je ove nedelje na jedinstvenom cenovnom nivou od 30,50 din/kg bez PDV-a.

Kada su u pitanju đubriva, mineralno đubrivo AN bilo je dominantno u trgovanju ove sedmice, a njime se trgovalo u cenovnom rasponu od 35,86 do 36,45 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od pakovanja. Đubrivo je u ukupnom prometu učestvovalo sa 10%.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenihcena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

 

Posle Egipta prošle nedelje, sada je Alžir raspisao tender, za isporuku u aprilu. Ponovo se očekuje oštra konkurencija između evropske i crnomorske pšenice. Evropske žitarice su imale koristi od slabljenja evra prema dolaru, ali to nije pomoglo da se zaustavi preovlađujući pritisak snižavanja. Taj pritisak dolazi od Čikaga i od Crnog mora. Nakon dužeg vikenda u SAD, poslednji izveštaj USDA ostaje težak za absorbovanje. Što se tiče Rusije i Ukrajine, posle praznika nastavlja se njihova međusobna konkurencija. Alžir je kupio između 500.000 i 700.000 t pšenice opcionog porekla za aprilsku isporuku po oko 265,50 $/t C&F. Egipat je pokrenuo tender za isporuke u drugoj polovini marta. Tunis je ponovo na tržištu za 150.000 t meke pšenice i 50.000 t durum pšenice. Alžir takođe kupuje 160.000 t kukuruza i 30.000 t stočnog ječma. Za ječam, FranceAgriMer prognozira značajan rast krajnjih zaliha, na 2,11 mil t, što je najviši nivo od 2010. To je uglavnom zbog slabog izvoza poslednjih meseci. Krajnje zalihe kukuruza se očekuje da dostignu 2,18 mil t, što je za 180.000 t više od prošlomesečne procene.

Američka tržišta su 15. januara bila zatvorena zbog praznika (Dan Martina Lutera Kinga). Posle izveštaja USDA, fondovi su masivno prodavali kukuruz i soju, a u manjoj meri i pšenicu. Ono što je najviše iznenadilo trgovce je korekcija naviše proizvodnje 2023. Polarni hladni talas trenutno pogađa SAD i mogao bi da ošteti pšenicu u oblastima bez snežnog pokrivača. Za sada, ipak, to izgleda nije predmet brige trgovaca, koji i dalje uglavnom prodaju. Rast američke proizvodnje kukuruza i zalihe objavljene u petak od strane USDA nastavljaju da dominiraju razmišljanjima, kao i rast svetskih zaliha kukuruza. To takođe utiče na američku pšenicu, uprkos sniženju krajnjih zaliha u izveštaju. Soja ima bolje rezultate, sa vrlo malim jačanjem juče u Čikagu na zatvaranju. Podaci o američkoj preradi soje su takođe stigli, sa rekordnih 195.328 mil bušela, što decembar 2023. čini mesecom sa najvećom preradom ikad. U kontrastu prema Evropi, kojoj su dobrodošli novi tenderi, američke cene nastavljaju sa padom. To je uglavnom slučaj sa sojom, gde je situacija u Brazilu i dalje predmet diskusija.