banner-image

Kukuruz i dalje najtraženiji na berzi, cena do 17,40 dinara

U toku nedelje preko Produktne berze prometovano je 1.996,00 tona robe finansijske vrednosti 70.380.730,00 dinara. Kao i prethodne sedmice ponovo se najviše trgovalo kukuruzom koji je činio 34% ukupnog prometa.

Cena kukuruza bila je niža u odnosu na sedam dana ranije, dok su cene pšenice i soje zabeležile uzlazni trend cene.

U toku čitave nedelje na tržištu kukuruza bila je primetna povećana tražnja u odnosu na ponudu. Kupci su potraživali kukuruz i bez analize na aflatoksin i sa analizom, a tražnja je bila iskazana i na paritetu CPT luka/kupac. Tokom sedmice kupci su pokazali interesovanje i za vlažnijim kukuruzom do 16% vlage. Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 17,20 do 17,40 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 17,32 din/kg bez PDV-a (19,05 din/kg sa PDV-om), što je u odnosu na prethodnu sedmicu pad cene od 1,05%. Kukuruz je, kao i prethodne dve nedelje, bio primarna kultura u trgovanju, zauzimajući udeo od 34% u ukupnom obimu prometa.

Zaključen je i jedan berzanski ugovor na paritetu CPT luka uz avansno plaćanje po ceni od 17,70 din/kg bez PDV-a.

Prošlonedeljna povećana tražnja na tržištu pšenice nastavila se i ove nedelje, dok je ponuda bila slaba. Tražnja je bila iskazana i na paritetu CPT luka, a potraživala se i pšenica za stočnu ishranu. Pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 19,40 do 21,50 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta. Ponder cena iznosila je 19,63 din/kg bez PDV-a (21,60 din/kg sa PDV-om), što je u odnosu na prethodnu nedelju rast cene od 1,80%. U ukupnom obimu prometa pšenica je učestvovala sa 11%. Za razliku od prethodne nedelje kada nije došlo do zaključenja berzanskih ugovora na tržištu soje, ove sedmice je došlo do povećanja aktivnosti.

Sojinim zrnom se trgovalo u cenovnom rasponu od 52,50 do 53,40 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta. Ponder cena iznosila je 52,72 din/kg bez PDV-a (57,99 din/kg sa PDV-om), što je u odnosu na poslednji upoređujući podatak rast cene od 1,29%.

Kada su u pitanju mineralna đubriva, ove sedmice se trgovalo UREOM po ceni od 46,08 do 47,37 din/kg (392 do 403 €/t) bez PDV-a u zavisnosti od pakovanja, a prometovan je i AN u pakovanju 25/1 po ceni od 37,26 din/kg (317 €/t) bez PDV-a.

Od ostale robe, trgovalo se još i suncokretovom sačmom sa 33% proteina po ceni od 30,10 do 30,50 din/kg bez PDV-a, uz jasan silazni trend cene.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenihcena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Posle veoma slabog početka sezone, isporuke pšenice iz francuskih luka sada idu punom parom.

Sa relativno mirnim aktivnostima na tržištu žitarica, početak nedelje je obeležen daljim jačanjem cena sirove nafte. Barel sirove nafte je jačao 2,16% na zatvaranju trgovine u Njujorku, približavajući se nivou od 75 $. U poslednjoj publikaciji, MARS, EU sistem za nadgledanje useva, izrazio je zabrinutost zbog oštećenja od hladnog vremena u severnoj Evropi, naročito u Danskoj i baltičkim zemljama. MARS je takođe zabrinut zbog posledica suvog vremena na durum pšenicu u južnoj Španiji i na Siciliji. Zapadnoevropska pšenica je ponovo u izvoznom nadmetanju, ali ruska pšenica ostaje faktor pritiska, dok je tražnja više utišana posle vrlo aktivne prethodne nedelje na međunarodnoj sceni. Tržištem kukuruza dominira ukrajinski izvozni pritisak. Samo je uljana repica nešto čvršća, podržana sirovom naftom, rastom cena soje i blago obnovljenim tenzijama oko evropske ponude. Na evropskom tržištu, učesnici će pratiti zaključke Pariske konferencije o žitaricama 25.i 26. januara.

Sa izuzetkom sojine sačme, cene svih roba u Čikagu su blago rasle, podstaknute rastom cena sirove nafte. Sojino ulje je imalo najveći rast, dok je zrno slabije jačalo, ograničeno pristizanjem pritiska južnoameričke žetve. Pšenica i kukuruz su nastavili skroman rast, posle pada nakon izveštaja USDA početkom prošle nedelje, podržani dobrim izvoznim rezultatima. Kao u Evropi, cene u Čikagu pokušavaju da se oporave od oštrog pada početkom prethodne nedelje, ali rast je blag. Slabljenje dolara dovelo je do jačanja pšenice u Čikagu. Kukuruz je takođe jačao i na to je uticala zabrinutost trgovaca oko pada površina brazilskog drugog useva kukuruza. Soja, koja je već jačala prethodnih dana, ostala je mirnija.