banner-image

Na Peloponezu otkrivena vinoteka stara 1.600 godina

Prodavnica vina nalazila se na Peloponezu, unutar većeg zanatskog kompleksa u kome su pronađene i peći za glinu i prese za maslinovo ulje

 Na severnoj obali Peloponeza u Grčkoj arheolozi su otkrili vinoteku staru 1.600 godina. Prodavnica vina nalazila se u drevnom gradu Sikionu, unutar većeg zanatskog kompleksa koji je, pored vinoteke, obuhvatao i peći za glinu kao i prese za maslinovo ulje, naveli su arheolozi Skot Galimor (Univerzitet Vilfrid Lorije u Kanadi) i Martin Vels (Ostin koledž) koji su svoj nalaz opisali početkom januara na godišnjem sastanku Američkog arheološkog instituta.

Unutar vinoteke pronađeni su rasuti rimski novčići (ta provincija je pripadala Rimskom carstvu), kao i ostaci mermernih stolova i posude napravljene od bronze, stakla i keramike.

– Nažalost, nemamo direktne dokaze o tome kakvo se vino prodavalo u vinoteci. Imamo tragove koštica grožđa ali ne možemo za sada reći ništa konkretnije – rekao je profesor Skot Galimor. On je naveo i da su se na ovoj lokaciji verovatno prodavali i drugi proizvodi osim vina, kao što je maslinovo ulje, kao i da su pronađeni novčići kovani u vreme cara Konstantina II, od 337-361.

Sudbinu vinoteke zapečatio je iznenadni destruktivni događaj, naveo je profesor Galimor, dodajući i da se to odigralo toliko brzo da je na podu ostalo šezdeset rasutih novčića.

– Novćići su pronađeni rasuti na podu, što sugeriše da su pre toga držani zajedno. Kada je prodavnica pretrpela uništenje, posuda ili kesa u kojoj su se novčići nalazili pala je na pod i novčići su razbacani unaokolo. Ne znamo šta je dovelo do ovoga – moguće je da je posredi bio zemljotres, ili urušavanje krova usled atmosferskih prilika, kao što je prevelika količina kiše – spekuliše Galimor, koji navodi i da nakon uništenja radnje niko nije ni pokušavao da izvuče stvari iz nje.

Pored prodavnice, ceo zanatski kompleks kome je pripadala napušten je početkom petog veka, verovatno usled tog istog katastrofalnog događaja, navode istraživači.

Izvor: Vino i fino